romovia
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európska komisia bude naďalej podporovať členské štáty pri lepšej integrácii Rómov

Vyhlásenie prvého podpredsedu Timmermansa a komisárky Jourovej k príležitosti dňa pamiatky rómskych obetí holokaustu:

Európska komisia slávi 2. august ako deň pamiatky rómskych obetí holokaustu, ktorým si pripomína pamiatku tisícok Rómov, ktorí prišli o život počas druhej svetovej vojny.

Na tieto príšerné zločiny voči Rómom sa nesmie zabudnúť.Mladšie generácie, pre ktoré sa tieto epizódy histórie môžu zdať vzdialené, by sa mali o tejto tragédii dozvedieť. Prenasledovanie a diskriminácia nemajú v Európskej únii miesto. Majúc na pamäti krivdy minulosti máme lepšie predpoklady budovať Európu zajtrajška, vychádzajúc z našich spoločných európskych hodnôt.

Európska komisia vyzýva všetky členské štáty, aby uznali genocídu Rómov, a opätovne zdôrazňuje svoju podporu uzneseniu Európskeho parlamentu z 15. apríla 2015, pokiaľ ide o uznanie 2. augusta ako dňa pamiatky rómskych obetí holokaustu. Ide o nevyhnutný krok na obnovenie dôstojnosti a spravodlivosti pre rómske komunity a na to, aby sme nikdy na tieto udalosti nezabudli.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Európska komisia bude naďalej podporovať členské štáty pri lepšej integrácii Rómov.

Správa je publikovaná v originálnom znení, bez redakčných úprav. 

O dac

Odporúčame pozrieť

vlajka

Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Európska komisia (EK) privítala politickú dohodu, ktorú vo štvrtok večer dosiahli vyjednávači Európskeho parlamentu (EP) …

Consent choices