zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 30. týždňa 2017

OKREM FED-U REZONOVAL V USA A VO SVETE AJ POKUS O ZRUŠENIE OBAMACARE

SLOVENSKO: Ratingová agentúra Standard & Poor’s potvrdila Slovensku dlhodobý rating na úrovni A+ a výhľad ponechala stabilný. Dôvodom je podľa agentúry stabilný a rýchly rast našej ekonomiky, ktorá má podľa S&P ťažiť hlavne z rastúcej spotreby domácností a zo stabilných kapitálových investícií. Agentúra pozitívne hodnotí aj udržateľnosť verejných financií, objem zahraničných investícií a kondíciu nášho bankového sektora.

EUROZÓNA: Index nákupných manažérov PMI vo výrobe v eurozóne klesol o -0,6 bodu na 56,8 bodu a index PMI v službách stagnoval na júnovej úrovni 55,4 bodu. V konečnom dôsledku teda aj kompozitný index PMI klesol v júli na 55,8 bodu. Pod zhoršenie PMI indexov v eurozóne sa podpísali aj negatívne výsledky týchto indexov v Nemecku. Napriek spomaleniu však PMI indexy za eurozónu naznačujú, že hospodárstvo menového bloku rastie tempom, ktoré patrí k najsilnejším za posledných 6 rokov.

NEMECKO: V Nemecku zaujal vývoj spotrebiteľských cien, ktorý pozitívne prekvapil. CPI inflácia v krajine v júli stúpla na 1,7 % z júnových 1,6 %, zatiaľ čo trh očakával v júli spomalenie rastu cien na úroveň 1,5 %. Harmonizovaná HICP inflácia v Nemecku rastie o niečo pomalšie ako národná CPI inflácia a v júli dosiahla rast o 1,5 %.

„Nálada v nemeckom podnikateľskom prostredí podľa inštitútu IFO vzrástla v júli o osem desatín bodu na úroveň 116 bodov, čo je nový historický rekord. Index tak prekonal júnovú rekordnú hodnotu 115,2 bodu, aj konsenzus trhu, ktorý naopak počítal s poklesom. Ešte výraznejší rast zaznamenal index IFO vyjadrujúci súčasnú situáciu. V júli vzrástol o 1,2 bodu na úroveň 125,4 bodu. Taktiež rástol aj index IFO vyjadrujúci očakávania budúceho vývoja podnikateľov o 0,5 bodu na 107,3 bodu. Trhy predpokladali, že hodnoty týchto indexov naopak v júli klesnú. Takéto priaznivé výsledky indexov IFO poukazujú na to, že nemecká ekonomika naďalej stabilne rastie,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Z Nemecka prišli aj dáta v podobe spotrebiteľskej dôvery podľa agentúry GfK, ktorá v auguste podľa prieskumu vzrástla o 0,2 bodu na 10,8 bodu. Ide tak o najvyššiu hodnotu za viac ako desaťročné obdobie. To naznačuje, že Nemecku sa naozaj darí a vnímajú to aj tamojší obyvatelia.

V krajine ale došlo k zhoršeniu indexov nákupných manažérov PMI. Index PMI vo výrobe v júli klesol o -1,3 bodu na úroveň 58,3 bodu. Čo sa týka nálady vo výrobe, trhy očakávali pokles, avšak iba o -0,4 bodu. Poklesla aj nálada v sektore služieb o -0,5 bodu na júlovú úroveň 53,5 bodu. A tu trhy očakávali mierny rast. Klesajúce hodnoty týchto indexov sa prejavili aj v kompozitnom PMI indexe, ktorý sa znížil z júnovej hodnoty 56,4 bodu na úroveň 55,1 bodu.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

FRANCÚZSKO: Podľa CPI indexu spotrebiteľských cien vo Francúzsku ceny v júli vzrástli o 0,7 % [rovnaké tempo rastu ako v júni]. Z francúzskej ekonomiky ale prišiel aj pozitívny údaj v podobe rastu HDP v 2. kvartáli 2017, ktorý zrýchlil na 1,8 % z úrovne 1,1 % v prvom štvrťroku. Júlová hodnota francúzskeho indexu PMI vo výrobe prekonala nielen očakávania trhu, ale aj predchádzajúcu úroveň. Index PMI v službách a kompozitný PMI ale naopak zaostali.

USA: Dôležitou udalosťou uplynulého týždňa bol aj ďalší pokus o zrušenie Obamacare v USA. Americký Senát však neschválil opatrenie, ktoré malo zrušiť časti zdravotníckeho zákona, teda tzv. Obamacare. Ide o ďalšiu „prehru“ Trumpových republikánov, ktorí sa ani sami medzi sebou nevedia dohodnúť na novom zákone o zdravotníctve a nedarí sa im zrušiť Obamacare. Opatrenie nebolo schválené, lebo 3 republikáni sa pridali k demokratom a „proti“ tak hlasovalo 51 senátorov, pričom „za“ bolo len 49.

Americká ekonomika v 2. kvartáli šliapla na plyn, keď HDP medziročne vzrástol o 2,6 %. V úvodnom kvartáli tohto roka pritom US ekonomika vzrástla len o 1,2 %. Pod aktuálny rast hospodárstva sa podpísali hlavne vyššie výdavky spotrebiteľov, ale pomohol aj miernejší pokles v stave zásob.

V USA boli uplynulý týždeň zverejnené aj výsledky z realitného trhu. Nové žiadosti o americké hypotéky za uplynulý týždeň vzrástli o 0,4 %, čo je však výrazne pomalší rast ako tomu bolo týždeň predtým [6,3 %]. Predaj nových amerických domov v júni rástol medzimesačne v súlade s odhadom o 0,8 %. Oproti májovému medzimesačnému rastu [o 4,9 %], tak došlo k výrazne pomalšiemu rastu predaja týchto novostavieb.

Čísla z amerického trhu práce v podobe nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti za predminulý týždeň vzrástli viac ako očakávali trhy, a to o 10 tisíc, na 244 tisíc žiadostí. Trhy očakávali rast iba o 6 tisíc. Stále sa však počet nových žiadateľov pohybuje pod úrovňou 300 tisíc, čo je priaznivé číslo pre americkú ekonomiku.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices