Milovníci čajov a bylinkových prípravkov sa možno nechtiac vystavujú látkam, ktoré pri dlhodobom či nadmernom užívaní môžu pôsobiť karcinogénne. Tvrdia to experti z Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín.
Experti skúmali pyrolizidinové alkaloidy, ktoré produkuje veľké množstvo rastlín po celom svete. Podľa výskumníkov môže mať nadmerná spotreba potravín založených na rastlinnej báze opačný účinok ako užívatelia čakajú. Nadmerné užívanie týchto látok totiž môže mať nepriaznivé účinky na zdravie.
Európska komisia požiadala o aktualizovanie hodnotenia rizík, ktoré predstavujú tieto látky v mede, v čaji či v potravinových doplnkoch. Ešte v roku 2011 Európsky úrad pre bezpečnosť potravín uviedol, že existuje riziko dlhodobých zdravotných problémov pre batoľatá a pre deti, ktoré sú napríklad častými konzumentmi medu.
Výskumníci tiež odporúčajú ďalšie štúdie potravín, ktoré by pre produkciu pyrolizidínových alkaloidov mohli predstavovať riziko ako pre ľudí, tak pre zvieratá.