utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Príliv utečencov do Európy neprestáva. Pozrite si prehľad migračných tokov

Od začiatku roku do 1. augusta 2017 prišlo do Talianska 95.214 migrantov, čo predstavuje nárast oproti rovnakému obdobiu roku 2016 o 0,7%. 

Štartovacie krajiny: 96% migrantov prichádza z Líbye.  Nárast prílevu migrantov bol zaznamenaný z Turecka (o 2%, počet migrantov 2 447). 

Národnosti: 52% migrantov – podľa údajov samotných migrantov – tvorí šesť západoafrických krajín (Nigéria, Guinea, Pobrežie Slonoviny, Gambia, Senegal a Mali.) V porovnaní so začiatkom roku 2017, počet príchodzích Maročanov sa ustálil, zatiaľ čo počet občanov Eritrey a Sudánu mierne narástol (o 5% z každej krajiny). Počet občanov Eritrey, ktorí prišli po 1. januári, je stále vysoký (5 317), ale v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2016 významne klesol.

Bangladéš:  ich počet neustále narastá. Od 1. januára ich prišlo 8 543, čo je 9% z celkového počtu a  čo sa týka národností, ktoré udávajú, sú spolu s občanmi Guíney na druhom mieste. Narastá aj počet Bangladéšanov prichádzajúcich do Turecka z krajín Blízkeho východu. Počas niekoľkých posledných týždňov bolo v Turecku zadržaných približne dvetisíc Bangladéšanov, ktorí sa pokúšali ilegálne dostať do Európy. Mnohí z nich sa rozhodlo pokračovať v ceste do Líbye, aby sa dostali do Európy trasou cez Stredozemné more.

Neplnoletí migranti bez sprievodu: Podľa údajov Ministerstva vnútra Talianskej republiky, od začiatku roka  do 31. júla prišlo do Talianska 12 583 neplnoletých migrantov bez sprievodu, čo je 13,2% z celkového počtu.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí Talianskej republiky zaregistrovalo k 30. júlu 2017 17 864 neplnoletých migrantov bez sprievodu,  najviac z Gambie, Egypta, Guiney a Albánska. 46,7% dievčat bolo z Nigérie a z nich 51,35% malo 17 rokov. K tomu istému dátumu bolo 5 226 neplnoletých migrantov bez sprievodu nevystopovateľných (najviac z Egypta, Somálska, Eritrey a Afganistanu).

Obchodovanie s ľuďmi za účelom sexuálneho zneužívania: Podľa správy Koordinačného centra pre oblasť Stredozemia IOM,  počet potenciálnych obetí pašovania za účelom sexuálneho zneužívania, ktoré dorazili do Talianska cez more, vzrástol v posledných troch rokov o 600%. Podobný trend bol potvrdený v prvom polroku 2017 a zahrňoval stále viac mladých dievčat, často neplnoletých, ktoré boli zneužívané aj cestou do Európy. Stojí za zmienku, že tento fenomén sa týka 80% dievčat z Nigérie (1 500 v roku 2014 a 11 000 v roku 2016).

Žiadatelia o azyl: Od 1. januára do 21. júla bolo v Taliansku podaných 83 291 žiadostí o medzinárodnú ochranu, čo predstavuje nárast o 41% oproti rovnakému obdobiu v roku 2016). V 43% prípadov priznala talianska vláda jednu z nasledujúcich foriem medzinárodnej ochrany:

štatút utečenca: 9% žiadateľov,

doplnková ochrana: 10% žiadateľov,

humanitárna ochrana (povolenie na pobyt): 24% žiadateľov.

Vyhľadávanie a pomoc na mori (SAR):

Od 1. januára do 31. júla plavidlá mimovládnych organizácií zachránili 40 511 migrantov, čo predstavuje  44% z celkového počtu zachránených ľudí, pričom 31% z operácií SAR zachránili talianske jednotky. Podľa údajov IMO  od začiatku roka 2017 zahynulo v mori 2 385 osôb.

Líbya

Migranti a utečenci: K marcu 2017 sa podľa údajov OCHA a IMO v Líbyi nachádzalo približne 350 000 migrantov a utečencov. Utečencov bolo približne 100 000 a tých, ktorých zaregistrovalo UNHCR do mája, bolo 41 319. Čo sa týka národností migrantov, ich rozloženie je podobné tým, ktorí prichádzajú do Talianska; dramatická zmena bola zaznamenaná veľmi veľkým poklesom sýrskych utečencov. Podľa údajov IMO, počet bangladéšskych ilegálnych utečencov v Líbyi narástol o 20%, počet Egypťanov vzrástol o 18%,  počet občanov  Čadu a Sudánu o 17%, zatiaľ čo počet Nigérčanov klesol o 13%.

Sabhá: V nadväznosti na jednania miestnych kmeňov, líbyjské orgány plánujú znova otvoriť miestne letisko, nachádzajúce sa na juhu krajiny. Sabhá je dôležitý tranzitný uzol pre migrantov zo Subsaharskej Afriky. Opätovné otvorenie letiska by spolu s nedostatočnou kontrolou hraníc mohlo uľahčiť cestu migrantov do Európy, pričom do Líbye by mali možnosť pricestovať lietadlom. Podľa UNHCR, mnoho utečencov a migrantov prechádzajúcich cez mesto Sabhá pokračujú smerom na sever.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Siete pašerákov: Údaje UNHCR potvrdzujú, že stále viac nezabezpečených plavidiel sa používa na prevoz migrantov len do medzinárodných vôd. Najmä migranti z Afrického rohu využívajú zločineckými sieťami veľmi dobre pripravované “organizované cesty” z Afriky do Európy.

Turecko: Postupne narastá prílev z Turecka (3% z celkového počtu). Za prvých šesť mesiacov 2017 prišlo z Turecka 2350 migrantov, len v júni ich prišlo 1000. Turecké orgány informujú, že od začiatku roka zastavili 980 osôb, ktoré sa chystali vydať na cestu po Stredozemnom mori. Turecko sa čoraz častejšie stáva tranzitnou krajinou pre občanov Bangladéšu, pretože do Turecka nepotrebujú tranzitné víza.

Egypt: Opatrenia, ktoré egyptské orgány prijali na zamedzenie nelegálnych vyplávaní smerom do Talianska fungujú: od septembra 2016 neboli zaznamenané nelegálne vylodenia z Egypta.

Maroko:  Migranti z  Maroka naďalej využívajú dve cesty do Líbye cez Tunisko: jedna využíva leteckú dopravu – s medzipristátím v Tunise – na medzinárodné letisko Mitiga v Líbyi, kde migrantov prevezmú pašeráci; druhá je letecky do Tunisu a potom pozemnou cestou do Líbye. Prechod stredom Stredozemného mora je považovaný za alternatívu k španielskej ceste, ktorá je považovaná za menej atraktívnu z dôvodu readmisnej dohody medzi Španielskom a Marokom.

Eritrea: počet Eritrejčanov, ktorí sa vylodili od 1 januára 2017 zostáva naďalej vysoký (4553), aj keď sa oproti tomu istému obdobiu roka 2016 (9659) značne znížil. Za poklesom je viacero faktorov:

  • sprísnenie kontrol na eritrejskej hranici;
  • väčšie ťažkosti pri prechode Sudánom a Líbyou;

Eritrea zaviedla finančnú reformu, ktorá sa dotkla finančných tokov naviazaných na pašovanie ľudí. Naďalej zostáva nezmenený trend prílevu eritrejských migrantov, ktorí prichádzajú v najväčšom počte počas letných mesiacov.

Podľa bangladéšskeho veľvyslanectva v Tripolise by až 20 000 občanov Bangladéša, ktorí majú pobyt v Líbyi, mohlo vycestovať z Líbye – bezpečnostné podmienky v krajine sa zmenili – či už preto, aby sa vrátili domov, alebo aby vycestovali do Talianska.

Na druhej strane bol zaregistrovaný prílev občanov Bangladéša z rôznych krajín Stredného východu do Turecka. Nárast migrantov tejto národnosti možno pripísať novej vlne vyhostení zo Saudskej Arábie. Turecké orgány zastavili asi 2000 bangladéšanov, ktorí sa chystali ilegálne odísť priamo z Turecka do Európy. Tieto skutočnosti by mohli spôsobiť, že sa títo migranti rozhodnú pokračovať v ceste cez Líbyu.

Niger: Vďaka intenzívnejším nigerským hraničným kontrolám udávajú kontrolné body IMO v Nigeri od mája 2016 pokles migračných tokov a to zo 71.904 (v máji 2016) na 4.687 (v apríli 2017). Narástli aj dobrovoľné asistované repatriácie z Nigeru do pôvodných krajín: od začiatku roka 2017 do 9. júna ich bolo 2.640.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices