Gabriela Matecna
Gabriela Matečná, ministerka poľnohospodárstva a rozvoja vidieka SR. PHOTO: © European Union- EP.

Africký mor ošípaných ohrozuje Slovensko, agrorezort robí mimoriadne opatrenia

BRATISLAVA / Africký mor ošípaných sa zatiaľ na Slovensku nevyskytuje. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) však upozorňuje, že Slovensko čelí vážnej hrozbe, keďže vysoko nákazlivá choroba atakuje hranice na západe, severe aj východe krajiny. Ako na tlačovej konferenciu uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, agrorezort už realizuje mimoriadne opatrenia a vydáva príslušné odporúčania.

„Situácia je vážna, apelujeme preto na farmárov, drobnochovateľov aj na verejnosť, aby dodržiavali zásady hygienickej bezpečnosti. V prípade nájdenia uhynutého diviaka je potrebné bezodkladne kontaktovať príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu SR,“ povedala Matečná. Africký mor ošípaných je prenosné ochorenie, ktoré sa dokáže rozšíriť veľkou rýchlosťou a prejavuje sa takmer 100-percentnou úmrtnosťou zvierat. Ochorenie nie je prenosné na ľudí. Prenáša sa priamym kontaktom s chorým alebo uhynutým zvieraťom, prípadne tepelne neopracovanými produktmi Prejavuje sa vysokou horúčkou, ktorá môže trvať aj niekoľko dní.

„Vírus dokáže prežiť vo vonkajšom prostredí dlho, v uhynutom diviakovi aj jeden rok, v čerstvom mäse 15 týždňov, v tepelne neopracovaných výrobkoch pol roka. Choroba je zákerná v tom, že pokiaľ koluje v populácii zvierat, je vysoká úmrtnosť, a okrem toho obdobie medzi nákazou a úhynom je aj 60 dní. Vírus teda cirkuluje v krvi, a tým pádom ho zviera vylučuje von z tela,“ povedal ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš.

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Na Slovensku sa africký mor ošípaných doposiaľ nikdy nevyskytol. V súčasnosti bol potvrdený v Poľsku, Ukrajine a pobaltských krajinách. Vážna situácia je v Česku, kde sa ochorenie potvrdilo v Zlínskom kraji, ktorý susedí priamo so Slovenskom, a práve migrácia infikovaných diviakov predstavuje najväčšie nebezpečenstvo. Ako ďalej uviedol Bíreš, z infikovanej oblasti v Česku je dovoz zvierat zakázaný. Okrem toho sa MPRV obrátilo na správcov ciest v regióne západného Slovenska, aby zabezpečili dôkladné odstraňovanie odpadkov na diaľniciach, ktoré by mohli lákať divú zver. Agrorezort tiež žiada verejnosť, aby v prípade väčších akcií v prírode obmedzili nosenie vlastnej stravy a uprednostnili tepelne upravené jedlo od organizátora.

MPRV zároveň realizuje viaceré mimoriadne opatrenia, najmä v rizikových oblastiach prebieha intenzívny monitoring. ŠVPS nariaďuje chovateľom hlásiť uhynuté ošípané poverenému úradnému veterinárnemu lekárovi. Okrem toho platí zákaz prikrmovania zahraničných diviakov v pohraničných revíroch s Ukrajinou.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices