fico
Slovenský premiér Robert Fico. PHOTO: © European Union- EP.

Fico: Oblasť vojenskej spôsobilosti je prvou, kde sa od nás bude očakávať európske správanie

BRATISLAVA / Musíme kúpiť techniku pre pozemné vojsko a rovnako urobiť rozhodnutie pri nákupe lietadiel. Po pracovnom stretnutí s ministrom obrany Petrom Gajdošom to povedal predseda vlády Robert Fico. Premiér zdôraznil, že cieľom je, aby Slovensko nevypadlo z rozhovorov o jadre EÚ. Treba podľa neho spolupracovať s najvýznamnejšími krajinami, napríklad s Nemeckom a Francúzskom.

„Prvá oblasť, kde sa od nás bude očakávať európske správanie, je oblasť vojenskej spôsobilosti,“ povedal dnes Fico s tým, že EÚ spúšťa na jeseň program, v rámci ktorého krajiny so záujmom budú môcť viac spolupracovať v oblasti obrany. Slovensko podľa neho nemôže zaváhať a treba byť súčasťou tejto iniciatívy. Fico pripomenul, že končia ruské lietadlá Mig 29 a treba prijať rozhodnutie, ako zabezpečíme vzdušnú ochranu SR. Ministra obrany dnes Fico požiadal, aby sa ministerstvo zapojilo do všetkých iniciatív, ktoré sa týkajú vojenskej spôsobilosti EÚ na jeseň. Požiadal ho tiež, aby pri nákupe techniky hľadal európske riešenia. „Ak má Slovensko záujem byť v jadre EÚ, musíme ukázať partnerom, že vieme prijímať rozhodnutia, ktoré sú európske a ktoré hovoria, že to myslíme s EÚ úplne presne,“ povedal Fico.

Gajdoš po stretnutí vyhlásil, že chceme systémovo riešiť projekty modernizácie vojenských síl. Dôraz treba podľa neho klásť na projekty pozemných a vzdušných síl. Dlhodobý plán a stratégie predložia podľa Gajdoša v septembri na rokovanie vlády. Minister obrany pripomenul, že nejdeme budovať európske ozbrojené sily či európsku armádu. V rámci stálej spolupráce však podľa neho chceme budovať spôsobilosti ozbrojených síl EÚ. Gajdoš dodal, že treba mať vybudované Ozbrojené sily SR a tieto spôsobilosti môžeme následne ponúknuť do spoločných zdrojov v rámci EÚ.
Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk
Viac..  Lídri EÚ podporili plán na použitie výnosov z ruských aktív v prospech Ukrajiny

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices