Mali
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ chce stabilizovať situáciu v Mali

Rada prijala rozhodnutie, ktorým sa povoľuje stabilizačná činnosť v regiónoch centrálneho Mali, v regiónoch Mopti a Ségou. Európska únia (EÚ) v reakcii na pozvanie malijských orgánov nasadí tím odborníkov na podporu malijských národných politík a plánov s cieľom bojovať proti rastúcej neistote a obnoviť a rozvíjať v týchto regiónoch civilnú správu.

Hlavným cieľom tejto činnosti je prispieť ku konsolidácii a podpore demokracie, právneho štátu, ľudských práv a rodovej rovnosti, za súčasného posilnenia všeobecnej správy vecí verejných v tomto regióne v prospech miestneho obyvateľstva.

Úlohou stabilizačného tímu EÚ bude poskytovať malijským orgánom v regiónoch Mopti a Ségou poradenstvo v otázkach týkajúcich sa správy vecí verejných a podporovať malijské orgány pri plánovaní a vykonávaní činností zameraných na obnovu civilnej správy a základných služieb v regióne. Tím bude môcť predovšetkým podporovať posilnený dialóg medzi malijskými orgánmi a miestnym obyvateľstvom.

Stabilizačný tím bude pozostávať z 10 osôb a na počiatočnú operačnú fázu v trvaní jedného roka sa mu vyčlenení rozpočet vo výške 3,25 milióna EUR. Jeho sídlom bude delegácia EÚ v Mali a pôsobiť bude v Bamaku, Mopti a Ségou. Jeho činnosť dopĺňa činnosť delegácie EÚ v Mali a misií SBOP nasadených v krajine, ktorými sú EUCAP Sahel Mali a EUTM Mali, a je súčasťou integrovaného prístupu EÚ v Mali. Stabilizačný tím bude tiež úzko spolupracovať s ostatnými medzinárodnými aktérmi v regióne, najmä s viacrozmernou integrovanou stabilizačnou misiou OSN v Mali (MINUSMA).

Viac..  Europoslanci: EÚ musí aktívne podporovať ruskú demokratickú opozíciu

O tejto stabilizačnej činnosti rozhoduje Rada na základe článku 28 Zmluvy o Európskej únii, v ktorom sa stanovuje, že „keď si medzinárodná situácia vyžaduje operačnú činnosť Únie, Rada prijme potrebné rozhodnutia. Tieto rozhodnutia stanovia ciele, rozsah a prostriedky, ktoré Únia dostane k dispozícii, a ak je to potrebné, aj dobu trvania a podmienky ich uskutočnenia.“ V tomto rámci sa rozhodnutie Rady prijíma prvýkrát. Rada prijala rozhodnutie písomným postupom.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices