zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 31. týždňa 2017

RAST EURÓPSKEJ EKONOMIKY SA V 2. KVARTÁLI ZRÝCHLIL

SLOVENSKO: Ratingová agentúra Fitch sa pridala k ďalším dvom renomovaným agentúram [S&P a Moody’s] a potvrdila rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom. Dôvodom potvrdenia nášho ratingu na predchádzajúcej úrovni je podľa agentúry solídny ekonomický rast, prílev zahraničných investícií a znižujúca sa úroveň verejného dlhu. Slabé stránky nášho hospodárstva spočívajú podľa agentúry vo vysokej otvorenosti a orientácii na automobilový priemysel a v nezamestnanosti, ktorá je stále o niečo vyššia ako v iných krajinách s podobným ratingom.

EUROZÓNA: Jedným z najsledovanejších údajov za menový blok bol odhad inflácie za júl tohto roka. Ten ale pozitívne výsledky nepriniesol, keďže rast spotrebiteľských cien v eurozóne nezrýchlil, ale zotrval na júnovej hodnote 1,3 %. Trhy však počítal so stagnáciou inflácie, takže prekvapené neboli.

„Trhy uplynulý týždeň ostro sledovali aj zverejnenie rýchleho odhadu rastu HDP v menovom bloku za 2. tohtoročný kvartál. Ekonomika eurozóny šliapla na plyn a oproti 1. kvartálu zrýchlila tempo svojho rastu. V 2.Q 2017 totiž medziročne vzrástla o 2,1 % [sezónne upravený údaj], zatiaľ čo v 1.Q 2017 rástla pomalšie, o 1,9 %. V porovnaní s prvým kvartálom ekonomika menového bloku posilnila o 0,6 %. Vývoj HDP potvrdzuje, že hospodárstvu eurozóny sa darí. Priaznivo sa v júni vyvíjala aj nezamestnanosť, ktorá opäť mierne klesla na 9,1 % z májovej úrovne 9,2 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

PPI inflácia v júni spomalila svoje tempo rastu na 2,5 % oproti májovej hodnote 3,4 %. Prekvapením to ale nebolo, lebo trhy očakávali v júni takéto spomalenie rastu priemyselných cien.

NEMECKO: Vývoj maloobchodných tržieb v Nemecku nepotešil. Tie totižto v júni spomalili svoj medziročný rast len na 1,5 %, zatiaľ čo mesiac predtým vzrástli až o 4,9 %. Trhy síce očakávali spomalenie rasu tržieb maloobchodníkov, ale nie až také výrazné.

USA: Index nákupných manažérov z dielne inštitútu ISM, vyjadrujúci náladu v americkom výrobnom sektore, v júli klesol na 56,3 bodu z júnovej úrovne 57,8 bodu. Pre trhy to ale veľkým prekvapením nebolo, keďže pokles indexu očakávali a napriek poklesu je možné celkovú úroveň indexu hodnotiť dobre. Nálada medzi americkými priemyselníkmi je optimistická, pričom sa očakávajú slušné úrovne objednávok aj výroby.

Viac..  Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby

Nepriaznivo sa ale vyvíjali príjmy amerických domácností. V júni totiž medzimesačne stagnovali, zatiaľ čo mesiac predtým rástli o 0,3 % a trhy očakávali, že vzrastú aj v júni. Ide o najhorší výsledok od novembra 2016. Bol však spôsobený hlavne znížením príjmov z dividend, úrokov a investícii. Príjmy zahŕňajúce mzdy a platy naopak solídne rástli. Stagnáciu zaznamenali v júni aj osobné výdavky obyvateľstva, keď dosiahli len veľmi mierny rast o 0,1 %, čo bolo v súlade s očakávaniami trhu. V máji výdavky US domácnosti rástli o 0,2 %.

Zaujímavé čísla prišli počas uplynulého týždňa aj z US trhu práce. Súkromný sektor v USA podľa ADP reportu v júli vytvoril 178 tisíc pracovných miest, čo je pozitívny výsledok, ale nedosiahol očakávania trhu [190 tis. miest]. Zaujímavejšia ale bola revízia predchádzajúcej [júnovej] hodnoty smerom nahor – až na 191 tisíc pracovných miest, pričom podľa prvotného odhadu bolo v júni vytvorených „len“ 158 tis. miest. Ešte pozitívnejšie vyšli oficiálne vládne štatistiky z US trhu práce – tzv. Nonfarm Payrolls [NFP]. Podľa nich bolo totiž v americkom hospodárstve vytvorených až 209 tisíc nových pracovných miest [mimo poľnohospodárskeho sektora], čo je výrazne viac [o 29 tisíc] ako očakávali trhy [iba 180 tisíc]. Júlová miera nezamestnanosti splnila očakávania trhu a dosiahla rekordných 4,3 %. Ide o najnižšiu mieru nezamestnanosti za posledných 16 rokov. Priaznivo sa vyvíjala aj priemerná hodinová mzda, i keď stále platí, že mzdy v USA nerastú tak rýchlo, ako by mohli vzhľadom na vysokú tvorbu pracovných miest a nízku mieru nezamestnanosti. V júli mzdy v krajine zaznamenali 2,5 %-ný medziročný rast, pričom aj v júni rástla hodinová mzda týmto tempom. Výsledky z amerického trhu práce naznačujú, že ekonomike USA sa darí, čo vytvára priestor na zvyšovanie stávok na rast úrokových sadzieb Fed-om.

O dac

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices