potraviny
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Do Poľska na nákupy sa už neoplatí. Tovar zdražel

BRATISLAVA / Nakupovanie u našich severných susedov už nie je také výhodné, ako by sa mohlo zdať. V poslednom období Poliaci poriadne zvýšili ceny. A to až tak, že miestami za tovar zaplatíme viac ako u nás.

Vyzerá to tak, že pre Slovákov je čoraz nevýhodnejšie chodiť na nákupy do Poľska. Podľa miestneho štatistického úradu sa totižto ceny tovarov začali čoraz viac približovať tým našim. Najväčším problémom sú pritom ceny bežných potravín, ale aj mliečnych výrobkov. Poriadne zdražovanie si všimli aj predajcovia.

„Bolo lacno a teraz nedávno sa zvýšili ceny. Neviem prečo, doteraz sme mali lacno,“ hovorí majiteľka obchodu. „Neviem, prečo sú také vysoké ceny. Cena masla je na úrovni 6 zlotých, čo je veľmi veľmi draho. Rovnako sa to týka mlieka a ďalších produktov,“ dodáva majiteľ obchodov.

V priebehu uplynulého mesiaca sa ceny potravín a bežných tovarov zdvihli v priemere až o 12 percent. Mäso zdraželo takmer o 15 percent. Netýka sa to ale iba potravín. Zvyšovanie cien v Poľsku sa týka napríklad aj oblečenia, či ostatných výrobkov. Najvýraznejšie pritom zdraželo mäso. Farmár Andrej celý svoj život chová kravy. Takúto situáciu vraj ešte nezažil.

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

„Vplývajú na to rôzne faktory, napríklad čo sa týka bravčového mäsa, tak minulý rok sme tu mali africký prasací mor a farmári museli zlikvidovať veľké množstvo svíň. Celkovo však ubudlo dobytka,“ hovorí Andrej. Zvyšovanie cien však podľa predajcov zapríčinili aj sociálne programy poľskej vlády, či prijímanie kontroverzných zákonov, pre ktoré je Poľsko na európskom trhu vnímané ako rizikový partner.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices