brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Británia potrebuje čas, aby zmiernila dopady odchodu z EÚ

LONDÝN / Británia potrebuje po ukončení brexitových rokovaní určitú prechodnú dobu, aby zmiernila dopady odchodu z Európskej únie. Nemôže to však viesť k váhaniu alebo premýšľaniu o tom, či krajina nemá ostať v Únii, zhodli sa na tom dvaja hlavní ministri konzervatívnej vlády. Tých považujú za protipóly v názoroch na brexit.

„Myslím si, že obmedzené prechodné obdobie bude dôležité pre rozšírenie našich národných záujmov a poskytnutie väčšej istoty podnikom – nemôže však byť nekonečné, nemôže sa stať zadnými vrátkami pre zotrvanie v Európskej únii,“ uviedol to minister financií Philip Hammond spolu s ministrom obchodu Liamom Foxom.

Títo dvaja ministri sú považovaní za názorové protipóly, pretože zatiaľ čo Hammond patrí medzi zástancov miernejšej varianty brexitu a vyhlásil, že by mu migračnú politiku nevadilo nechať bezo zmien, jeho kolega Fox razí tvrdú líniu pretrhnutia všetkých väzieb s Úniou.

Po marci 2019, keď skončí dvojročné rokovanie medzi oboma stranami a Británia by mala opustiť EÚ, by podľa ministrov malo nastať prechodné obdobie, prebiehať by však malo mimo dôležitej štruktúry Únie. „Obaja jasne tvrdíme, že v priebehu tohto obdobia bude Británia mimo jednotný trh a mimo colnej únie, bude treťou krajinou, nie súčasťou európskych dohôd,“ vyhlásili konzervatívni politici.

Viac..  Komisia predkladá nové iniciatívy pre digitálne infraštruktúry budúcnosti

Obaja tiež pripustili, že prísnejšie migračné pravidlá a obmedzenie počtu prisťahovalcov nebude znamenať automatické zastavenie všetkých ciest obyvateľov EÚ za prácou do Británie.

Z radov konzervatívcov doposiaľ nezaznievajú úplne rovnaké názory na brexit a podľa médií sa Londýnu veľmi nepodaril začiatok rokovaní s Bruselom, a to najmä pre nezhody v tom, čo vlastne chce Británia vyrokovať.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices