vajcia
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Vaječná zmes s nebezpečným pesticídom sa dostala aj do slovenských hotelov

BRATISLAVA / Kauza vajec nakazených nebezpečným pesticídom pokračuje. Podľa najnovších zistení Štátnej veterinárnej a potravinovej správy sa na Slovensko dostali stovky balení výrobkov, ktoré obsahujú nebezpečný pesticíd fipronil. Ide konkrétne o štyri hotelové zariadenia v Bratislave, do ktorých doviezli pasterizovanú vaječnú zmes pôvodom z Nemecka.

Tá obsahovala nadmerné množstvo tohto pesticídu. Na Slovensko sa malo dostať až 675 balení. Ako prvý o tom informoval Denník N. Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky na svojej stránke upozorňuje,  že z rakúskej firmy bola do 4 hotelových zariadení v Bratislave dovezená pasterizovaná vaječná zmes pôvodom z Nemecka.

Tá je podľa výsledkov testov nevyhovujúca. „Analýzy tohto výrobku vykonávali v Rakúsku. Nameraná hodnota bola 0,026 mg/kg fipronilu. Minimálny reziduálny limit je stanovený na 0,005 mg/kg. Dodávky sa uskutočňovali priebežne od 25.7.2017 do 11.8.2017,“ píše na svojom webe štátna veterinárna a potravinová správa. Na Slovensko sa podľa nej dostalo až 675 balení. Obsah jedného balenia je 1 000 gramov. Ako prvý o tom informoval Denník N.

Informácia bola ihneď odovzdaná kompetentnému orgánu pre kontrolu reštauračných zariadení – Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Viac..  Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

K prípadu sa už vyjadril aj úrad verejného zdravotníctva. „Dňa 16. 8. 2017 bolo Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Rýchlym výstražným systémom pre potraviny a krmivá zaslané následné oznámenie Rakúska k varovnému oznámeniu fipronil vo vajíčkach. Podľa oznámenia bola na Slovensko dodaná pasterizovaná vaječná zmes, konkrétne do 4 hotelov v Bratislave. Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave konal okamžite ešte včera ako aj v priebehu dnešného dňa, v príslušných hoteloch vykonal kontrolu, náležité šetrenie a pozastavenie výrobkov.“ uviedol hlavný hygienik Slovenskej republiky RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD,. Orgány verejného zdravotníctva SR aj v najbližších dňoch budú ďalej vykonávať potrebné šetrenia v súvislosti s inkriminovanými výrobkami.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices