Barcelona
ZDROJ: Reprofoto noviny.sk.

Barcelona sa spamätáva zo smrteľného teroristického útoku

BARCELONA / Štvrtkový útok dodávkou na známom a turistami vyhľadávanom bulvári Las Ramblas v centre Barcelony si vyžiadal až trinásť obetí. Katalánska polícia následne v noci zo štvrtka na piatok zabila piatich podozrivých v pobrežnom mestečku Cambrils južne od Barcelony. Pri ďalšom pokuse o teroristický útok utrpelo zranenia aj šesť civilistov a jeden príslušník polície.

„Potvrdzujeme teroristický útok,“ oznámila krátko po udalosti katalánska polícia. Následne uzatvorila bulvár, prikázala zatvoriť aj všetky obchody a prevádzky na ňom, ako aj neďaleké stanice metra a vlaku. Nariadila tiež, aby sa ľudia miestu útoku a jeho okoliu vyhýbali, celú oblasť monitoruje helikoptéra.

​Útočníci boli podľa internetovej stránky denníka El País dvaja a po incidente sa skryli v bare v jednej z vedľajších ulíc.

Ďalší útok v Cambrils sa stal len osem hodín po tom, ako dodávka v Barcelone vošla medzi ľudí, pričom zabila 13 z nich a okolo stovky zranila, asi 15 z nich vážne. Medzi mŕtvymi a zranenými sú podľa katalánskej polície občania 24 krajín.

Viac..  Ivan Štefanec: Slovenský startup získal 7,5 milióna eur od Európskej rady pre inovácie

Podozriví z Cambrils mali podľa polície na sebe výbušné vesty, plánovali preto uskutočniť niekoľko kontrolovaných explózií.

Úrady v súčasnosti pracujú s teóriou, že podozriví z Cambrils a útok v Barcelone súvisia so stredajšou explóziou v meste Alcanar, pri ktorej zahynula jedna osoba. Obyvatelia domu zrejme pripravovali výbušné zariadenia.

K útoku na rušnom bulvári Las Ramblas v Barcelone sa už prihlásila militantná extrémistická organizácia Islamský štát. Polícia v súvislosti s ním zatkla dve osoby, no šoféra sa zatiaľ nepodarilo zadržať.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices