zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 32. týždňa 2017

BRITÁNIA MÁ ZÁUJEM O „PRECHODNÉ OBDOBIE“ PO BREXITE

NEMECKO: Za Nemecko bola zverejnená finalizácia čísel CPI inflácie, ktorá bola v júli potvrdená na úrovni prvotného odhadu 1,7 % [a harmonizovaná inflácia HICP na úrovni 1,5 %]. Medziročný rast spotrebiteľských cien podľa CPI indexu tak v júli zrýchlil o desatinu percentuálneho bodu v porovnaní s júnovým tempom rastu [1,6 %]. Podľa harmonizovaného indexu si spotrebiteľské ceny v júli udržali rovnaké tempo rastu ako v júni.

Produkcia nemeckých priemyselníkov v júni medziročne vzrástla o 2,4 %, čo je o polovicu nižšie tempo rastu ako v máji [4,8 %] a nižšie ako konsenzus trhu [3,7 %].

EUROZÓNA: Dôvera investorov Sentix v eurozóne v auguste naplnila očakávania trhu, keď prekonala trhový odhad o desatinu na úroveň 27,7 bodu. Oproti júlu však došlo k miernemu poklesu investorskej dôvery [o -0,6 bodu], no stále sa pohybuje na najvyšších úrovniach za posledných takmer 10 rokov.

USA: Ku koncu júna sa podľa reportu JOLTS [prieskum o tvorbe a fluktuácii pracovných miest v USA ] zvýšil počet ponúkaných pracovných miest v americkej ekonomike na 6 163 tis., pričom odhady boli iba na úrovni 5 750 tis. miest, t. j. o niečo vyššie ako bola májová úroveň [5 702 tis. miest]. Na tieto priaznivé výsledky z amerického trhu práce reagovala zelená bankovka rastom.

Počas týždňa boli zverejňované aj ďalšie dáta z trhu práce. Nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v predchádzajúcom týždni pribudlo 244 tisíc, čo je o 4 tisíc žiadostí viac, ako bol konsenzus trhu a o 3 tisíc viac oproti predošlej hodnote. Stále pritom platí, že počet žiadateľov o podporu sa pohybuje pod hranicou 300 tisíc, čo sa považuje sa pozitívny údaj. Nové žiadosti o hypotéky v 31.týždni vzrástli o 3 % po takmer totožnom poklese [o -2,8 %] v predchádzajúcom týždni. Sklamanie však priniesol rast priemernej reálnej hodinovej mzdy v krajine. Tá medziročne v júli vzrástla len o 0,7 %, čo predstavuje spomalenie oproti júnovému medziročnému rastu o 0,9 %.

Viac..  Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby

„Zaujímavé dáta prišli z oblasti inflačného vývoja. US inflácia v júli dosiahla úroveň 1,7 %, teda o desatinu percentuálneho bodu vyšší rast ako v júni, no trhy očakávali júlový rast cien až o 1,8 %. Medziročné tempo rastu americkej inflácie PPI [index cien v priemysle] spomalilo o desatinu percentuálneho bodu z júnových dvoch percent na júlových 1,9 %. Trhy tak ostali sklamané nakoľko počítali naopak s vyšším rastom cien v US priemysle [o 2,2%],“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Medzimesačne sa zvýšili júnové veľkoobchodné zásoby v USA, a to o 0,7 %. Oproti máju tak vzrástlo tempo rastu amerických zásob o desatinu percentuálneho bodu, pričom trhy očakávali rovnaké tempo rastu zásob ako v máji.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Británia má záujem o „prechodné obdobie“ po brexite. Britský minister obchodu Liam Fox a minister financií Philip Hammond sa cez víkend pre noviny Sunday Telegraph vyjadrili, že po vystúpení Británie z únie v roku 2019 by malo existovať ešte určité „prechodné obdobie“. To by malo byť časovo obmedzené a malo by zabezpečiť mäkší dopad brexitu na ľudí aj firmy. Britskí politici ale neuviedli, aké dlhé by prechodné obdobie malo byť, ani to, aké dohody a pravidlá sa budú počas neho uplatňovať. Británia chce s EÚ začať vyjednávať o budúcich vzťahoch aj o dohode o voľnom obchode. EÚ však chce najprv doriešiť to, koľko Británia zaplatí, aby vyrovnala svoje záväzky voči únii, a tiež to, aké bude postavenie obyvateľov EÚ žijúcich v Británii.

O dac

Odporúčame pozrieť

ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

Európska centrálna banka (ECB) rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne. Zasadnutie sa uskutoční …

Consent choices