humanitarna pomoc
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ je odhodlaná zvyšovať bezpečnosť humanitárnych pracovníkov

EÚ si každý rok pripomína Svetový humanitárny deň a podporuje tak svojím hlasom celosvetovú kampaň na počesť humanitárnych pracovníkov, ktorí deň čo deň riskujú svoje životy, aby zachránili životy druhých. Svetový humanitárny deň je pripomienkou výročia bombového útoku na ústredie OSN v irackom Bagdade v roku 2003, pri ktorom zahynulo 22 humanitárnych pracovníkov.

Vysoká predstaviteľka/podpredsedníčka Komisie Federica Mogheriniová a komisár Christos Stylianides vydali toto vyhlásenie:

„Dnešný svet je čoraz viac poznačený nespočetnými útokmi a násilím proti nevinným ľuďom na celej zemeguli. Toto by sa nikdy nemalo stať novým štandardom, ktorý akceptujeme a proti ktorému nebudeme bojovať.

Humanitárni pracovníci nasadzujúci svoje životy pri záchrane druhých sú častým terčom tohto násilia. Videli sme to minulý týždeň v Stredoafrickej republike či mnohokrát v Sýrii.

Vzdávame hold všetkým, ktorí riskujú život pri poskytovaní pomoci obetiam vojen a prírodných katastrof na celom svete. Oceňujeme odvahu všetkých mužov a žien, ktorí nepretržite a obetavo pracujú v prospech iných.

V dlhotrvajúcich konfliktoch, pri ktorých sa pravidlá vojny ignorujú a pošliapavajú, nie je poskytovanie pomoci nikdy jednoduché, no vždy nenahraditeľné. Humanitárni pracovníci by mali byť schopní pracovať bez prekážok a pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú.

Žiaľ, za posledné dve desaťročia sa vyše 4 000 humanitárnych pracovníkov stalo obeťou závažných útokov. Jedna tretina z nich prišla o život. Tieto nezmyselné útoky sú hrubým porušením medzinárodného humanitárneho práva.

Nedopustíme, aby oslabili náš záväzok naďalej pomáhať ľuďom v núdzi.

EÚ je svetovým lídrom v humanitárnej pomoci a je odhodlaná zasadzovať sa o globálne chápanie a dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva a humanitárnych zásad.“

Súvislosti

Viac..  Ivan Štefanec: Slovenský startup získal 7,5 milióna eur od Európskej rady pre inovácie

V roku 2016 EÚ zmobilizovala 2,1 miliardy EUR, ktorými pomohla viac ako 120 miliónom ľudí vo vyše 80 krajinách na celom svete. Išlo o historicky najväčší rozpočet EÚ na humanitárnu pomoc, aby sme pomohli tým, ktorí to najviac potrebujú – od osôb zasiahnutých vážnymi a rozsiahlymi krízami v Sýrii, Jemene, Južnom Sudáne alebo oblasti Čadského jazera až po obete prírodných katastrof, ako sú fenomén El Niño, tropický cyklón Winston na Fidži, sucho v Papue-Novej Guinei alebo zemetrasenie v Ekvádore.

EÚ prispieva k celosvetovému rešpektovaniu a dodržiavaniu medzinárodného humanitárneho práva šírením osvety a politickými opatreniami, ako sú dialógy, vyhlásenia a iniciatívy, ako aj financovaním prístupu k humanitárnej pomoci. EÚ financuje šírenie medzinárodného humanitárneho práva (MHP) zacielené na širokú škálu zainteresovaných strán, ako aj činnosti, ktoré majú zvyšovať spôsobilosť humanitárnych pracovníkov zasadzovať sa v prospech MHP, a realizuje veľké informačné kampane s cieľom zvýšiť informovanosť širokej verejnosti o MHP.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices