osipane, prasa
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Africký mor ošípaných sa blíži. Najhoršie očakávajú aj slovenskí chovatelia

HUMENNÉ / Africký mor ošípaných je už obrazne povedané za dverami. Zaznamenali ho už aj v Rumunsku a podľa aktuálnych informácií je iba 20 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Naši veterinári sa však obávajú šírenia nákazy od našich maďarských susedov. V pohraničí preto dokonca sprísnili opatrenia a za sebou majú aj kontrolu z Európskej komisie. Nuž a tá ráta s tým najhorším scenárom.

„Sprísnili sa opatrenia, čo sa týka prístupu osôb na farmy, dôsledne sme skontrolovali ohradenie, pravidelne to kontrolujeme, aby prípadné diery, ktoré urobia zvieratá, sme vedeli odstrániť,“ povedal Julián Škerlik, konateľ firmy na chov ošípaných v Topoľovke.

Od začiatku roka plati a v regióne opatrenia na zabránenie šírenia nákazy. Teraz ich však veterinári sprísnili ešte viac. Riziko zavlečenia nákazy hrozí nielen z východnej hranice, ale aj z Maďarska.

V pohraničí už veterinári vydali aj zákaz kŕmenia diviakov. Riadili sa radami expertov z Európskej komisie. Tento zákaz sa však zrejme rozšíri na celé územie Slovenska.

„Zatiaľ v pohraničí a keď pristúpime k znižovaniu stavu, budeme to aplikovať na území celej Slovenskej republiky,“ informoval Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Ohnisko je blízko

Ochorenie síce nie je prenosné na človeka, no práve ľudia ho môžu prenášať. Odborníci zároveň odporúčajú dať pozor aj na krmivo či na dopravné prostriedky.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

„Toto je pre nás najväčšie riziko, malí chovatelia, ktorí nemajú vedomosti, kŕmia to zvyškami jedla, kde je najväčšia šanca prenosu. V prípade, že sa to vyskytne v okruhu 3 – 5 kilometrov, našu farmu zatvoria, pritom nemusíme byť ohrození,“ myslí si Škerlík.

Vakcína neexistuje, úmrtnosť je stopercentná. Najhorší scenár nepodceňujú ani európski úradníci. V regióne boli na kontrolu.

Okrem Čiech a Ukrajiny nákazu zaznamenali aj Rumuni. A približuje sa aj z východnej hranice.

„Posledné ohnisko včera nahlasované je 20 kilometrov od hraníc. Cez Ukrajinu, Maďarsko a potom na Slovensko. Naozaj, situácia je vážna,“ upozorňuje Bíreš.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices