Fico
Premiér Robert Fico. PHOTO: © European Union.

Slovensko plní podmienky na to, aby bolo súčasťou európskeho jadra, tvrdí Fico

BRATISLAVA / Slovensko je po hospodárskej stránke pripravené byť súčasťou európskeho jadra. Tvrdí to premiér Robert Fico, podľa ktorého krajina plní všetky podmienky, ktoré by hospodársky zdravé krajiny mali na účasť v jadre Európy plniť.

Hovorí najmä o fiškálnej disciplíne, keď Slovensko vykazuje historicky najnižšie deficity verejných financií a pokračuje v konsolidácii verejných financií, znížilo nezamestnanosť na historicky najnižšiu úroveň a hospodárstvo rastie tempom nad priemerom Európskej únie a eurozóny.

Premiér Robert Fico je podľa vlastných slov pripravený toto posolstvo tlmočiť aj rakúskemu kancelárovi Christianovi Kernovi a francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi na stredajšom plánovanom stretnutí v rakúskom Salzburgu.

Fico toto stretnutie považuje za štart intenzívnejších rozhovorov s lídrami krajín Európskej únie o formovaní užšieho jadra Európskej únie. „Je to národnoštátny záujem Slovenskej republiky byť v takomto jadre. A nielen byť v ňom, ale byť aj pri tvorbe rozhodnutí, ktoré toto jadro budú v budúcnosti tvoriť. A súčasne veľmi otvorene hovoríme, že byť v jadre nebude zadarmo,“ vyhlásil na utorňajšej tlačovej konferencii predseda vlády.

Účasť Slovenska v jadre Európskej únie však podľa premiéra nebude súvisieť len s ekonomickými a rozpočtovými parametrami, spolupráci v obrannej oblasti či azylovej politike, ale aj v približovaní v sociálnej oblasti. Práve tieto otázky majú byť pritom aj témou rozhovorov pri zostavovaní rozpočtu na budúci rok. Predseda Smeru-SD tvrdí, že jeho strana je pripravená hovoriť napríklad aj o koncepte trinásteho platu, ktorý momentálne na ministerstve financií analyzujú. Svoje predstavy má aj samotná strana Smer-SD, napríklad v oblasti podpory pre rodinných príslušníkov, ktorí sa v domácnosti starajú o staré osoby, alebo osoby odkázané na sústavnú starostlivosť.

Viac..  Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

„Čakám, že sa stretneme tri vládne strany, povieme svoje predstavy, kto by čo chcel do rozpočtu presadiť, ale je tu limit, ktorý sme zadefinovali. A to zodpovedná fiškálna politika a to, čo nám umožňuje rast ekonomiky a to, čo nám umožňujú naše prísľuby z hľadiska jadra Európskej únie,“ povedal Fico.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices