teroristicke utoky, terorizmus
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Teroristi chcú útokom prekonať 11. september, hovorí analytik

BARCELONA / Šofér dodávky smrti z barcelonskej promenády je mŕtvy. Španielski policajti ho zneškodnili asi 40 kilometrov od katalánskej metropoly. Podľa miestnych médií, ktoré sa odvolávajú na policajné zdroje, kričal Alláh u akbar a mal na sebe samovražedný pás. Teroristi podľa českého bezpečnostného analytika Visingra neútočili v Barcelone náhodou. Toto mesto si zrejme vybrali pre bezpečnostné opatrenia, ktoré sú slabšie ako v Británii či vo Francúzsku, kde platí výnimočný stav.

Podľa španielskej polície sa vyšetrovateľom postupne odkrývajú reálne kontúry vražedného plánu teroristov, ktorí zabíjali v Španielsku. Útok na La Rambla zabijakom vyšiel. Ich útok v letovisku polícia zmiernila. Podľa polície malo ich útočenie pokračovať na známu katedrálu Sagrade Familia. Podľa bezpečnostného analytika mali pripravenú akciu s plánom na zabitie stoviek ľudí.

„Otázka je, či išlo o kooperujúce bunky, alebo samostatne riadiace skupiny. Ten rozsah naznačuje, že potrebovali veľký útok. Takmer Každý mesiac sú útoky, kde zomrie malí počet ľudí a to predstavuje hrozbu. Chcú niečo veľké,“ povedal vojenský analytik Lukáš Visingr.

Podľa špecialistu, teroristické skupiny chcú prekonať útok z 11 septembra. „Tí fanatici na sociálnej sieti sa tešia, že teroristi pozabíjali našich ľudí. My tu na nich čakáme. Ak chcú bojovať, sme tu. Všetci moji bratia sú na vojnu s nimi z oči voči pripravení,“ povedal prezident motorkárskeho klubu Angelo Balsera.

Viac..  Miriam Lexmann: Som rada, že došlo k dohode a 50 milliárd EUR pre Ukrajiny sme schválili

Oficiálny počet obetí teroristických útokov v Katalánsku v pondelok stúpol na pätnásť. K trinástim mŕtvym z barcelonskej promenády a jednej obeti z letoviska Cambrils vyšetrovatelia priradili aj muža, ktorého našli dobodaného na smrť v jeho vlastnom aute. Práve týmto autom podľa vyšetrovateľov ušiel z miesta činu šofér dodávky smrti z La Rambly.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

teroristicke utoky

Terorizmus v EÚ od roku 2015. Prehľad útokov aj počtu obetí

Aká je dnes situácia v EÚ po sérii teroristických útokov z roku 2015? Kto sú …

Consent choices