Stefanec
Europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union- EP.

Vyhlásenie ku navrhovaným zmenám v Ústave pamäti národa

Ústav pamäti národa bol zriadený za účelom vyrovnania sa s dedičstvom dvoch totalitných režimov, ktoré Slovensko v dvadsiatom storočí zažilo. V rokoch 1939 až 1945 a 1948 až 1989 spôsobili štátne orgány pôsobiace na území Slovenska smrť a utrpenie stovkám tisíc ľudí. Práve na ich počesť a pamiatku má ÚPN svojou bádateľskou a vzdelávacou činnosťou pôsobiť, aby sa hrôzy minulosti už nikdy neopakovali. Na to, aby mohol svoje poslanie vykonávať nezávisle a efektívne, je nevyhnutne potrebné, aby jeho riadiace štruktúry nepodliehali politickým tlakom a pracovali rovnako, bez ohľadu na to, aká politická strana, či koalícia je práve pri moci.

My, zástupcovia občanov Slovenskej republiky v Európskom parlamente, sme znepokojení návrhom zákona, ktorý fakticky paralyzuje činnosť Ústavu pamäti národa a vezme jeho pracovníkom slobodu konať podľa príslušných zákonov a podľa svojho najlepšieho odborného svedomia. Ústav pamäti národa je členom Platformy európskej pamäti a svedomia, ktorá zastrešuje podobné inštitúcie v ďalších európskych krajinách. V rámci nej sa ÚPN zúčastňuje na viacerých projektoch a podujatia, na ktorých získavajú odborné výstupy vysoký ohlas a ocenenie. Šíri tak dobré meno Slovenskej republiky v zahraničí a ukazuje, že Slovensko sa so svojou minulosťou dokáže zodpovedne a so cťou vyrovnávať.

Viac..  I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

V nádeji, že presvedčenie drvivej väčšiny kolegov poslancov z Národnej rady SR je demokratické, zdôrazňujeme potrebu zachovania nezávislosti Ústavu pamäti národa  a vernosť odkazu tých, ktorí položili svoje životy a trpeli v obdobiach neslobody. Veríme, že pri hlasovaní o zmenách v štruktúre vedenia Ústavu pamäti národa si preto všetci spomenú na ich pamiatku a odkaz a navrhovanú novelu zákona nepodporia.  

Ivan Štefanec

Vedúci slovenskej delegácie pri EPP v EP

Pál Csáky 

Eduard Kukan 

Miroslav Mikolášik 

Anna Záborská

Správa je publikovaná v originálnom znení, bez redakčných úprav.

O dac

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices