Timmermans, Jourova
Prvý podpredseda Komisie Frans Timmermans a komisárka Věra Jourová. PHOTO: © European Union.

Komisia: V EÚ neexistuje miesto pre extrémizmus, neznášanlivosť a útlak

Vyhlásenie prvého podpredsedu Timmermansa a komisárky Jourovej k európskemu dňu spomienky na obete všetkých totalitných a autoritatívnych režimov

Dnes, 23. augusta, si pripomíname európsky deň spomienky na obete všetkých totalitných a autoritatívnych režimov. Spomíname na obete týchto režimov a opätovne zdôrazňujeme, že odmietame ideológie, na ktorých boli tieto režimy vystavané.

Dňa 23. augusta 1939 nacistické Nemecko a Sovietsky zväz podpísali pakt Molotov – Ribbentrop, ktorý znamenal začiatok jedného z najtemnejších období v nedávnych dejinách nášho kontinentu. Totalitné režimy v Európe obmedzovali slobody občanov, porušovali ich práva, pričom milióny občanov padli za obeť ich ideológii.

Musíme mať na pamäti hrôzy minulosti, aby sme mali dostatok rozvahy a sily odmietnuť tých, ktorí sa snažia tieto ideológie oživiť. Európska únia bola založená na spoločných hodnotách ľudskej dôstojnosti, základných práv, právneho štátu a demokracie, a zamietnutí extrémneho nacionalizmu. Nikdy nesmieme považovať tieto práva a slobody za samozrejmosť. Zaviazali sme sa, že za ne budeme bojovať.

Extrémizmus, nacionalizmus, xenofóbiu a nenávisť je ešte aj dnes stále možno vybadať v rozličných verejných prejavoch v Európe. Tragické udalosti si pripomíname nielen preto, aby sme prejavili úctu tým, ktorí padli za obeť týmto režimom, ale je to aj spôsob, ako zabezpečiť, aby tieto ideológie mohli byť rázne odmietnuté a aby sa podobné ohavné činy už nikdy nezopakovali.

Pokiaľ ide o obranu našej demokracie, právneho štátu a základných práv v Európe a na celom svete, zostávame neoblomní. V Európskej únii neexistuje miesto pre extrémizmus, neznášanlivosť a útlak.

Kontext

Viac..  M. Beňová: Obmedzenie práva veta by viedlo k prehlbovaniu sporov medzi členskými štátmi

Podpísanie Paktu Molotov – Ribbentrop 23. augusta 1939 viedlo k deportácii, mučeniu a zavraždeniu desiatok miliónov ľudí v totalitných režimoch.

Hoci koniec druhej svetovej vojny znamenal porážku nacistického režimu, mnohí Európania naďalej po desaťročia trpeli v totalitných režimoch.

Správa je publikovaná v originálnom znení, bez redakčných úprav.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices