ovcarik
Maroš Ovčarik. PHOTO: archív MO.

Maroš Ovčarik: Akcie na priamo alebo podielové fondy. Do čoho sa dnes oplatí investovať?

Rozmýšľate nad investovaním? Vlastniť akcie spoločností, ktoré investorom zarobia nadštandardné výnosy, tak ako to už dokázali napríklad Google, Amazon alebo Tesla?  Dá sa to, no  niekedy je lepšia zlatá stredná cesta – podielové fondy. Možno vás nasledujúce argumenty presvedčia.  

Čo sú podielové fondy

Podielové fondy majú niekoľko nespochybniteľných výhod. O diverzifikácii rizika už počul snáď každý, hoci len začínajúci investor. Zároveň každý podielový fond spravuje portfólio manažér, profesionál, ktorého úlohou je dennodenne sledovať vývoj na finančných trhoch, nakupovať a predávať cenné papiere s cieľom dosiahnuť nadštandardné výnosy. Ak sa mu to podarí, fond generuje zaujímavé výsledky a teší sa záujmu investorov.

Investovanie na priamo

Jednou z alternatív k podielovým fondom je investovanie na priamo. Obchodovanie s akciami konkrétnych spoločností. Investor si vytipuje akcie spoločností, ktoré majú potenciál krátkodobo, či dlhodobo narásť. Potom je to už otázkou správneho úsudku aj dávky šťastia.

Pre tých, ktorí snívajú o trhovom dobrodružstve, nájsť na trhu super investičnú príležitosť, jedna dôležitá štatistika. Profesor Hendrik Bessembinder z arizonskej univerzity, špičkový odborník na financie, ukázal v jednej zo svojich štúdií, ako sa tvorí bohatstvo na americkej burze cenných papierov. Vedeli ste napríklad, že za posledných deväťdesiat rokov vygenerovalo polovicu všetkých ziskov investorov len 0,33% všetkých amerických spoločností, kótovaných na burze? A dokonca menej ako 1,1% všetkých akcií, s ktorými sa obchodovalo počas rovnakého obdobia, vytvorilo neuveriteľné tri štvrtiny všetkých ziskov.

Investovanie na priamo si vyžaduje rozumieť základným fundamentom trhu, mať dostatočné vedomosti, skúsenosti a hlavne čas sa investícii naplno venovať. Nehovoriac o správnej konštelácii „trhových“ hviezd.

Ako si teda zvýšiť šancu

Ako si teda zvýšiť šancu nájsť a kúpiť akcie s mimoriadnym potenciálom rastu? Odpoveď: podielové fondy. Pokiaľ vlastním fond, ktorý má nakúpené desiatky, prípadne stovky spoločností, šanca na získanie tých správnych sa znásobuje. Nehovoriac o tom, že s ich vyhľadávaním pomôže portfólio manažér. Na rozdiel od drobného, príležitostného, investora robí hĺbkové, fundamentálne hodnotenia firiem, nespolieha sa na náhody.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Súčasné trendy v kolektívnom investovaní

Aj moderné trendy v kolektívnom investovaní (tzn. v podielových fondoch) sa postupne menia. Stále viac „in“ je nájsť jeden správny podielový fond a nevytvárať si vlastné portfólia. Stále viac investorov si pýta zmiešané, tzv. multi-asset fondy, ktoré majú v dnešnej napätej situácii na trhu viac možnosti, ako zhodnocovať aj chrániť peniaze svojich investorov. Zmiešané stratégie nie sú nútené napríklad peniaze stoj čo stoj držať napríklad v akciách, ak akcie padajú. Jednoducho ich presunú do dlhopisov. A opačne.  Všetko v súlade so štatútom, ktorý presne definuje, do čoho a koľko podielový fond môže investovať.

Najvoľnejšie ruky majú portfólio manažéri fondov orientovaných na absolútny výnos, tzv. Absolut Return Funds, laicky povedané fondov do každého počasia. Ich cieľom je dosahovať výnos bez ohľadu na to, ako sa hýbe trh.

Riešením však môžu byť aj ETF fondy (fondy s pasívnou správou). Tie si však vyžadujú samostatný priestor. Budem sa im venovať v niektorom z najbližších článkov.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas.

O dac

Odporúčame pozrieť

obrana

Európska komisia chce viac súkromných investícií v obrannom priemysle

Európska komisia (EK) chce posilniť obranný priemysel v Európe a prilákať do odvetvia viac súkromných …

Consent choices