Papez Frantisek
Pápež František. PHOTO: © European Union-EP.

Pápež František: Bezpečnosť každého utečenca je dôležitejšia ako tá národná

VATIKÁN / Pápež František v posolstve, ktoré sa týka migračnej krízy prehlásil, že bezpečnosť každého utečenca je dôležitejšia ako národná bezpečnosť. Pápež v zhruba dvadsiatich bodoch odporúča ako voči migrantom postupovať.

„Zásada ústretovosti človeka, ktorú hlásal môj predchodca Benedikt XVI., nás núti vždy uprednostňovať osobnú bezpečnosť nad národnou bezpečnosťou,“ uviedol pápež. Vyzval tiež krajiny, aby zjednodušili proces udeľovania humanitárnych víz a k zjednocovaniu rodín. Vyzýva tiež k udeľovaniu dočasných víz pre ľudí, ktorí utekajú z krajín, ktoré zmietajú vojnové konflikty.

Ako uvádza portál Novinky.cz, podľa pápeža Františka by sa mala zvýšiť informovanosť o právach a povinnostiach migrantov v zahraničí. Chce tým zastaviť zadržiavanie neplnoletých migrantov. Ďalej navrhuje, aby utečenci a žiadatelia o azyl dostali pracovné povolenie, aby sa mohli začať integrovať a prispievať do systému. Podľa pápeža by mali krajiny, ktoré migrantov prijímajú zaručiť aj právo praktikovať svoju vieru.

Viac..  Mladí Slováci medzi lídrami EÚ navrhli naliehavé riešenia v otázke inklúzie pre Radu EÚ

Vyhostenie nie je riešenie

Ak podľa Františka vstúpili migranti do krajiny bez riadneho povolenia, kolektívne a svojvoľné vyhostenie prisťahovalcov nie je tým správnym riešením. „Integrácia neznamená, že ich požiadajú, aby sa vzdali svojej kultúrnej identity, ale že budú mať príležitosť zdieľať svoju kultúru a objavovať kultúrne dedičstvo svojich nových komunít,“ uviedol pápež.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices