skola
Ilustračné PHOTO: © European Union.

SMK: Pretrvávajúca neistota môže dostať školy do ťažkej situácie, rezort školstva potrebuje na čele odborníka

BRATISLAVA- Strana maďarskej komunity so znepokojením sleduje krízu vládnej koalície, ako aj snahu jednotlivých koaličných strán na udržanie zdanlivej koaličnej jednoty pretkanej prevažne osobnými záujmami zainteresovaných strán. SMK to uvádza v tlačovej správe, ktorú po rokovaní Republikovej rady SMK poskytla agentúre SITA.

„Koaličná kríza, ktorá sa spočiatku odvíjala od polohovania partnerov, premeriavania si síl a udržiavania si ministerských kresiel, sa k dnešnému dňu zmenila na vážny konflikt partnerov, ktorý bude mať ťažko predvídateľné následky,“ píše sa v stanovisku mimoparlamentnej strany. Z pohľadu budúcnosti školstva na Slovensku je podľa SMK veľmi dôležité, aby post ministra školstva zaujal dobrý odborník. „Korupčná kríza ďalej posilnila nedôveru ľudí voči politikom. Odvolanie ministra bol potrebný krok, ale pretrvávajúca neistota môže dostať školy do ťažkej situácie,“ uvádza SMK a očakáva, že vládna koalícia postaví na čelo rezortu takú osobu, ktorá je zástancom vzdelávacích reforiem a podporuje školstvo národných komunít.

Strana maďarskej komunity v tomto roku považuje za svoju najdôležitejšiu úlohu, aby vo volebnom období 2017-2022 zabezpečila efektívne zastúpenie záujmov obyvateľov južného Slovenska v krajských zastupiteľstvách.

Nezamestnanosť na Slovensku dosahuje pozitívne rekordy, ekonomika Slovenska zdanlivo prosperuje. „Tento jav nie je viditeľný v južných a juhovýchodných okresoch. Preto vyzývame vládu Slovenskej republiky, aby neodkladne urobila také opatrenia, ktoré umožňujú obyvateľom južných okresov, aby pociťovali priaznivé vplyvy hospodárskeho rozvoja, ktoré by zlepšili život obyvateľov sociálne najzaostalejších regiónov. Očakávame, aby aj v južných okresoch boli také investície, ktoré vytvárajú nové pracoviská, vyzývame vládu, aby modernizovala a rozširovala dopravnú infraštruktúru,“ uvádzajú s tým, že aj ľudia žijúci v južných okresoch si plnia svoje povinnosti a platia dane.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Republiková rada SMK poukazuje na to, že vyľudnenie vidieka a zanechanie vidieckeho spôsobu života je výsledkom viac ako dvadsaťročnej nesprávnej agrárnej a potravinárskej politiky Slovenska, v dôsledku čoho zaniklo viac ako niekoľko stotisíc pracovných miest. Republiková rada SMK preto vyzýva vládu, aby čím skôr vytvorila konkurencieschopné hospodárske podmienky pre slovenský agrárny sektor a potravinársky priemysel, podporovala malých a stredných podnikateľov, mladých farmárov, a tak posilnila domácu produkciu kvalitných potravín a zároveň zabezpečila dôstojný život na vidieku.

„SMK podporuje iniciatívu Federálnej únie európskych národnostných menšín (FUEN), ktorá symbolicky rozbehla petíciu v Kluži v máji na kongrese FUEN-u, tým sa začala kampaň na získanie milióna podpisov pre Minority SafePack. Jej cieľom je získať podporu k iniciatíve ochrany autochtónnych menšín v Európe. Týka sa to zhruba 50 miliónov príslušníkov domorodých menšín v jednotlivých európskych štátoch. Skutočné zbieranie podpisov je úlohou členských organizácií FUEN-u,“ informuje SMK a dodáva, že na Slovensku bude prebiehať zbieranie podpisov pod vedením SMK.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices