Vybor EP
Schôdza Výboru EP. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä brexit a kontaminované vajcia

Výbory Európskeho parlamentu sa budú tento týždeň zaoberať škandálom s kontaminovanými vajcami a pomocou pre Taliansko, ktoré postihli zemetrasenia. Preberať budú aj situáciu v Poľsku.

Brexit

V pondelok sa začalo tretie kolo rokovaní o brexite. V stredu sa parlamentný vyjednávač Guy Verhofstadt zúčastní schôdze zamestnaneckého výboru EP. Jeho členov by mal informovať o súčasnom stave a ďalších krokoch.

Kontaminované vajcia

Vo viacerých krajinách EÚ boli z predaja stiahnuté vajcia, ktoré obsahovali potenciálne nebezpečný insekticíd fipronil. Najnovším potravinovým škandálom sa budú vo štvrtok zaoberať členovia poľnohospodárskeho výboru.

Pomoc pre Taliansko po zemetraseniach

Rozpočtový výbor bude v stredu hlasovať o finančnej pomoci pre Taliansko, ktoré postihli viaceré ničivé zemetrasenia. Z Európskeho fondu solidarity by mala krajina dostať až 1,2  miliardy eur. Ak sa tak stane, pôjde o najvyššiu sumu, aká bola kedy z tohto fondu mobilizovaná. Okrem toho by mal výbor odobriť aj dodatočných 500 miliónov eur na podporu zamestnanosti mladých.

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

Karcinogény

Ešte pred začiatkom leta sa Parlament a Rada predbežne dohodli na novej smernici, ktorá by mala lepšie chrániť ľudí, ktorí sú v práci vystavení karcinogénom a mutagénom. V stredu bude o smernici hlasovať zamestnanecký výbor EP.

Náhrady stravy

Výbor pre verejné zdravie bude vo štvrtok hlasovať o nových pravidlách pre zloženie a označovanie rozličných  náhrad stravy.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices