brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Začína sa tretie kolo rokovania o brexite

BRATISLAVA / Tisíce strán dokumentov a tisícky právnych predpisov, či desiatky miliárd eur. Alebo aj práva Slovákov žijúcich za kanálom La Manche. O tom sú rokovania o brexite medzi Spojeným Kráľovstvom a Európskou úniou. Tretie kolo náročných rozhovorov o rozdelení a úlohách pokračuje v Bruseli. Na nich chce Londýn začať rokovať o pobrexitových vzťahoch Británie s Úniou. Brusel však hamuje.

Hodiny tikajú a ani jedna strana by nemala otáľať, také sú odkazy ako z Londýna, tak Bruselu, čo sa tretieho brexitového kola týka. To začalo v pondelok v Bruseli. Pred najnovšou sériou rokovaní britská vláda zverejnila sériu dokumentov o kľúčových otázkach brexitu. Ide o hranicu s Írskom, pôsobnosť Európskeho súdneho dvoru a ochrana údajov.

Briti sa budú chcieť zrejme venovať aj pobrexitovým vzťahom a komisia naopak žiada, aby bol celý proces postupný. „Dohodnime sa najskôr na spoločnom majetku a deťoch. Tie „deti“, to sú občania EÚ,“ hovorí analytik Euractiv.sk Pavol Szalai. „Rádovo ide o veľké sumy, miliardy eur,“ tvrdí analytik ČSOB Marek Gábriš.

Kým niekomu spôsobuje brexit vrásky na čele, tak inde sa tešia. Nemecký Frankfurt už teraz počíta s tým, že z londýnskeho City privíta približne desať tisíc bankárov. „Veľké finančné domy a firmy hľadajú možnosti ako na toto zareagovať a hľadajú potenciálne možnosti na kontinente,“ dodal Gábriš.

Viac..  Porušovanie sankcií bude v EÚ trestné. Naprieč krajinami sa zavádzajú prísne tresty

Príchod firiem a ich ľudí je zjavný. Cíti to aj riaditeľ medzinárodnej školy. „Bolo to rušné leto. Veľa firiem sa rozhodovalo, či sa presťahujú do Frankfurtu. Máme za sebou množstvo telefonátov ohľadom obáv, či budeme mať v škole dosť miest pre deti a podobne,“ uviedol riaditeľ Frankfurtskej medzinárodnej školy Paul Frochtman.

Obe strany budú v Bruseli nad tisíckami strán sedieť do štvrtka. Británia to má doma celkom ťažké. „Britská verejnosť je stále rozdelená či zostať v Únii alebo vystúpiť. Tá politická klíma sa mení,“ dodal Pavol Szalai, analytik Euractiv.sk.

Predstavitelia únie neočakávajú na tohtotýždňových rokovaniach veľké prelomové udalosti, skôr ich berú ako odrazový mostík pre podstatnejšie rozhovory v septembri.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices