Monika Smolkova
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: V Európe nemôžu byť ľudia rôznych kategórií

BRATISLAVA / Rozdiel v kvalite potravín je na Slovensku, ale aj v celej Európe vážny a trvá už 10 rokov. Eurokomisárka pre práva spotrebiteľov, Věra Jourová prišla s riešením. Na októbrovom summite predstaví novú jednotnú metodiku testovania kvality potravín pre celú Európsku úniu, ktorá jednoznačne dokáže, že tento problém existuje a výrobcovia sa už nebudú môcť vyhovárať na zaujatosť krajín.

„Pretože teraz si niekoľko štátov urobili svoje vlastné štúdie, šli na to cez svoju vlastnú metodiku a bez toho, aby som spochybňovala, že tá metodika je správna, práve tí výrobcovia a predajcovia argumentujú, že sa porovnávajú veci neporovnateľné a spochybňujú metodiku testovania. Preto ja chcem mať hotovú jednotnú metodiku pre testovanie, ktoré by sa urobilo všade rovnako,“ povedala Eurokomisárka Věra Jourová.

Svoju vlastnú štúdiu pred niekoľkými mesiacmi dokončilo aj Slovensko. Konkrétne Ministerstvo pôdohospodárstva a Štátna veterinárna a potravinová správa, ktoré analyzovali zloženie 22 rôznych výrobkov nakúpených na Slovensku a v Rakúsku. V laboratóriu jasne dokázali, že jeme menej kvalitné potraviny, ako náš susedný štát, ktorý je členom Európskej únie. 

Viac..  E. Jurzyca: Ochota Slovákov vynakladať peniaze na zelené projekty naďalej klesá

Ak by ale existovala presná metodika testovania kvality potravín pre celú Európsku úniu, ktorá nebude spochybniteľná, výrobcovia už budú niesť zodpovednosť. „Takto zistené dáta by potom slúžili k začatiu konania voči tým, ktorí sa dopúšťajú nekalej obchodnej praktiky predaja rôzneho tovaru pod rovnakou značkou,“ dodala Jourová.

Podobný názor majú aj europoslanci a aktivitu Jourovej podporujú.„Kakaové sušienky, v ktorých nie je kakao, ale náhrada, sú bezpečné, ale nie sú v tej kvalite, ktorá je deklarovaná a spotrebiteľ si ju kupuje. Nemôžu byť v Európe ľudia rôznych kategórií, aby si kupovali druhotriedne tovary,“ povedela europoslankyňa Monika Smolková.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices