Angela MERKEL
Nemecká kancelárka Angela Merkel. PHOTO: © European Union- EP.

Na Merkelovú podali Nemci pre migráciu 1000 trestných oznámení

BERLÍN / Viac ako tisíc trestných oznámení podali od roku 2015 ľudia na nemeckú kancelárku Angelu Merkel pre jej postup počas migračnej krízy. S odvolaním na štátne zastupiteľstvo o tom dnes informovalo periodikum Mannheimer Morgen. Všetky oznámenia prokurátori odložili ako bezdôvodné.

„Všetky trestné oznámenia podané na spolkovú kancelárku sa ukázali byť neopodstatnené,“ uviedla Frauke Köhler, hovorkyňa Spolkového štátneho zastupiteľstva, ktoré sídli v Karlsruhe a je zodpovedné za vyšetrovanie prípadov súvisiacich s vnútorným a vonkajším ohrozením štátu. Trestné oznámenia podané na Merkel obsahovali vo veľkej väčšine návrh na zahájenie jej stíhania pre vlastizradu.

Podľa periodika Mannheimer Morgen pochádza väčšina trestných oznámení z okruhu ľudí blízkych strane Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá je známa protiimigračnou rétorikou. Na vrchole utečeneckej krízy mala AfD v prieskumoch verejnej mienky podporu až 14 percent, teraz je to podľa rôznych ankiet v rozpätí 7-10 percent.

Po nemeckých voľbách 24.septembra ale jej členovia takmer určite zasadnú v Spolkovom sneme.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Podľa svojich odporcov sa kancelárka Merkel dopustila vlastizrady ústretovou politikou voči migrantom. V septembri 2015 sa predsedkyňa nemeckej vlády a Kresťanskodemokratickej únie (CDU) z humanitárnych dôvodov rozhodla prijať utečencov, ktorí sa dostali po tzv. balkánskej ceste do Maďarska, kde im ale úrady v ďalšej ceste do strednej Európy bránili. V roku 2015 napokon prišlo do Nemecko celkom 890 tisíc utečencov. Od tej doby Berlín prijal či v rámci EÚ podporil niektoré opatrenia, ktoré spomaľujú príliv migrantov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices