cestovanie, dovolenka
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Slováci cestujú viac, ich častým cieľom sú tieto krajiny

BRATISLAVA / Slováci v posledných rokoch častejšie cestujú na dovolenku a na podobné pobyty. Zo zahraničných destinácií smerujú hlavne do Českej republiky a Chorvátska. Vyplýva to z najnovšej analýzy slovenského štatistického úradu.

Zatiaľčo ešte v roku 2013 podniklo dovolenku, rekreáciu či návštevu príbuzných a priateľov spojenú s prenocovaním 56 percent obyvateľov starších ako 15 rokov, minulý rok to už boli dve tretiny, teda viac ako tri milióny ľudí. Slováci vo väčšej miere trávia voľno v krajine.

V minulom roku, rovnako ako predvlani, bola najčastejším cieľom súkromných zahraničných ciest Slovákov Česká republika. Na celkom počte výjazdov do cudziny sa Česko podieľalo viac než pätinou. Na druhom mieste v rebríčku najobľúbenejších destinácií skončilo Chorvátsko, kde ale Slováci z dôvodu ďalších pobytov strávili viac nocí než v Českej republike.

Na cestách vo vlasti aj v zahraničí Slováci utratili menej peňazí než v roku 2015, súčasne ale trávili na pobytoch kratšiu dobu. Hlavným dôvodom pobytu bola rekreácia a šport a u dlhodobých ciest dominovali prímorské destinácie.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Tretina obyvateľov päťmiliónového Slovenska starších ako 15 rokov, ktorí minulý rok nešli na dovolenku ani rekreáciu, to najčastejšie zdôvodnili chýbajúcou motiváciou alebo nedostatkom financií. Pre obavy o bezpečnosť necestoval len zlomok Slovákov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

cestovanie

DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí …

Consent choices