Slovensko
PHOTO: © European Union.

Po 25. rokoch od rozdelenia Československa konečne Čechov dobiehame

BRATISLAVA / Pred 25 rokmi sa rozdelilo Československo s tým, že obe krajiny boli na tom ekonomicky niekde úplne inde a Slovensko ťahalo za kratší koniec. Po štvrťstoročí sa ale situácia mení.

Česko bolo na tom ekonomicky lepšie v mnohých ohľadoch a Čechov je aj dvakrát toľko ako nás. „Slovenská ekonomika bola určitým doplnkom českej ekonomiky. Všetky tie závody ťažkého strojárenstva. Mali veľmi ťažké časy, pretože ich produkcia nebola konkurencieschopná na svetových trhoch. Preto nám aj veľmi rýchlo narástla aj nezamestnanosť,“ vysvetľuje ekonóm SAV Vladimír Baláž.

Roky však šli a do oboch krajín prišli investori. Obe krajiny ťahá de facto automobilový priemysel, nás ale predovšetkým. Obe krajiny sa stali členmi európskej únie a Slovensko, ako jediné z V4, v roku 2009 aj členom eurozóny. Viaceré, aj české médiá, si všímajú, že susedia nám už rozhodne neunikajú. Veľký rozdiel nie je ani v mzdách.

Rozdiel tam predsa ešte je

Žiaľ s nezamestnanosťou je to už horšie. Podľa eurostatu Česi v júli dokonca dosiahli najlepšie čísla v únii. Pre slovensko bolo dobré rozhodnutie prijať euro. Sme menší ako Česi a preto aj oveľa závislejší od toho, ako sa bude dariť našim obchodným partnerom. Rastú rýchlo oni, rastieme aj my, ale keď príde recesia. „Vtedy to s tým Slovenskom zaplieska, ľudovo povedané, omnoho viac ako s Českom. Sme takí omnoho zraniteľnejší,“  dodáva Baláž.

Viac..  Ročné inflačné očakávania domácností v eurozóne v januári vzrástli

Byť pri silných štátoch je posledná obľúbená agenda premiéra Roberta Fica. Svoj postoj zopakoval niekoľkokrát aj minulý týždeň v Salzburgu. Český premiér tam ale poukázal aj v rámci prípadného prijatia eura na stále veľký problém v únii. Týkalo sa to najmä sociálnych rozdielom medzi jednotlivými štátmi EÚ.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.skRichard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices