emisie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Emisné zóny prídu aj na Slovensko. Ak máte staršie auto, môžete mať problém

BRATISLAVA / Ak máte staršie auto, môžete mať problém. Ministerstvá dopravy a životného prostredia pripravili novinku, ktorá sa dotkne všetkých motoristov. Mestá a obce si budú môcť vytvoriť takzvané nízkoemisné zóny.

O tom, ktoré auto bude môcť vstúpiť alebo naopak nevstúpiť do nízkoemisnej zóny bude rozhodovať samospráva alebo obec vo svojom všeobecnom záväznom nariadení.

„Predovšetkým treba povedať, že novela zákona o ovzduší vytvára možnosť nie zákonnú povinnosť, vyhlásiť nízko emisné zóny. To znamená, že samosprávy majú nástroj aby v oblastiach, kde je to odôvodniteľné, kde naozaj znečistenie ovzdušia v takej miere, že to môže prekážať obyvateľstvu, vyhlásiť túto nízko emisnú zónu,“ vysvetlil hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

„Všeobecne záväzné nariadenie o zriadení nízkoemisnej zóny môže nadobudnúť účinnosť nasjkôr o 12 mesiacov odo dňa jeho vyhlásenia. Vozidlo, ktoré bude chcieť vstúpiť do takejto nízkoemisnej zóny bude musieť byť označené príslušnou emisnou plaketou,“ informovala aj hovorkyňa ministerstva dopravy Zuzana Viciaňová.

V Praxi to znamená, že čím staršie auto s vyššími hodnotami emisii, tým horšia plaketa. Predaj a distribúciu emisných plakiet bude zabezpečovať poverená technická služba emisnej kontroly. Cena za plaketu zatiaľ známa nie je, no malo by ísť podľa ministerstva životného prostredia o nízku sumu.

Viac..  Jozef Mihál podrobne o norme Euro 7: Čo to bude znamenať pre automobilky a pre ľudí

„Určite zavádzanie týchto emisných alebo čistých zón v mestách a hlavne v centrách miest je celoeurópsky trend. Niekoľko rokov to už vidíme v Nemecku, Takisto Rakúšania pritvrdili čo sa týka nákladnej dopravy, tak isto Francúzov, ktorí sa rozhodli, že do pár rokov odstránia dieslové autá z krajiny,“ hovorí dopravný konzultant Maroš Palesch.

Nízkoemisné zóny budú mať niekoľko výnimiek. Ak by ste napríklad nespĺňali normu a mali trvalý pobyt v takejto čistej zóne, domov so svojim autom ísť môžete. Ďalej majú povolený vstup aj záchranári, vozidlá prepravujúce zdravotne postihnuté osoby, vojenské vozidlá a rovnako aj firmy, ktoré sídlia v danej lokalite.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

emisie

Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Europarlament v stredu prijal nové opatrenia, na ktorých sa už dohodol s Radou, na posilnenie …

Consent choices