Merkel
Nemecká kancelárka Angela Merkel. PHOTO: © European Union.

Merkel: Islam patrí do Nemecka, moslimovia prispievajú k úspechom krajiny

BERLÍN / Islam podľa nemeckej kancelárky Angely Merkel patrí k Nemecku. Štyri milióny moslimov prispievajú k úspešnosti spolkovej republiky. Merkel to povedala v nedeľu v predvolebnej televíznej debate so svojim vyzývateľom Martinom Schulzom. Obhajovala tiež svoju migračnú politiku.

Merkel bola v debate konfrontovaná so štatistikou, podľa ktorej si dve tretiny Nemcov myslia, že islam ku krajine nepatrí. Uviedla, že skeptickému postoju ľudí rozumie, vzhľadom k tomu, že sú vo svete v mene islamu páchané teroristické útoky. Zároveň ale poznamenala, že v Nemecku žijú štyri milióny moslimov, takže islam ku krajine patrí.

Šéfka nemeckej vlády sa tiež nechala počuť, že Berlín nebude tolerovať islamských kazateľov nenávisti. „Kazatelia nenávisti nemajú v našej krajine čo hľadať,“ povedal aj Schulz, podľa ktorého je ale iba výrazná menšina moslimov radikálna.

Merkel v debate obhajovala svoju migračnú politiku z krízového roku 2015. Išlo podľa nej o veľmi dramatickú situáciu, v ktorej bolo správne utečencom pomôcť otvorením hraníc. Nevedela si predstaviť, že by sa Nemecko na hraniciach pokúšalo tisíce utečencov zastaviť vodnými delami.

Schulz s postupom Merkel z väčšej časti súhlasil, mala ale podľa neho dopredu informovať svojich európskych kolegov. Integrácia utečencov, ktorých do Nemecka v rokoch 2015 a 2016 prišlo 1,2 milióna, podľa neho môže byť úlohou pre celú generáciu. Podobne to vidí aj šéfka nemeckej vlády. „Máme integračné problémy,“ uviedla Merkel.

Diváci na strane kancelárky

Merkel pripustila tiež chyby nemeckej vlády v migračnej politike, ktoré vidí predovšetkým v tom, že sa Berlín v minulosti viac nevenoval situácii utečencov v mimo európskych krajinách.

Schulz bol podľa divákov jednoznačne útočnejší, čo sa očakávalo, pretože jeho strana SPD stráca na konzervatívnu úniu CDU/CSU zhruba 14 percentuálnych bodov. Za útočnejšieho ho označilo 87 percent divákov, Merkel len 5 percent.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Lepšie argumenty ale podľa divákov, ktorých podľa odhadov malo byť až 20 miliónov, mala Merkel (44 percent k 38), ktorá pôsobila tiež kompetentnejšie (64 ku 20 percentám). Svojho vyzývateľa porazila aj v oblastiach, ako je dôveryhodnosť (49 k 29 percentám) a sympatickosť (49 percent k 31). Schulz zase pôsobil ako bližší občanom (55 percent k 24).

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices