brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Po brexite sa do Británie dostanú len vysoko kvalifikovaní cudzinci

LONDÝN / Po opustení Európskej únie sa bude Británia snažiť prilákať kvalifikovaných cudzincov, no na druhej strane chce celkový počet prisťahovalcov znížiť, uviedol to britský minister obrany Michael Fallon.

Zamýšľané plány britskej vlády osvetlil uniknutý dokument ministerstva vnútra, ktorý získal denník The Guardian. O zámere zhoršiť firmám zamestnávanie občanov krajín EÚ informovala BBC.

„Ešte tohto roku prijdeme s konkrétnymi návrhmi. Musíme nájsť určitú rovnováhu. Chceme k nám prilákať vysoko kvalifikovaných ľudí, ktorí sem chcú prísť a prispieť k rozvoju našej spoločnosti, nie im zatvárať dvere,“ uviedol Fallon pre TV Sky News.

Uniknutý plán ministerstva vnútra vykresľuje zámery v britskej imigračnej politike. „Jednoducho povedané to znamená, že migrácia, aby bola považovaná za prínos pre krajinu ako celok, musí prospievať nielen prisťahovalcom, ale musí aj zlepšovať život pôvodného obyvateľstva,“ píše sa v dokumente, ktorý zatiaľ cez ministrov neprešiel.

Jeden z opozičných politikov označil opatrenia za „jednoducho kruté“ a aj niektoré britské firmy ich považujú za alarmujúce. Británia sa podľa niektorých prognóz bude snažiť zvýhodňovať svojich občanov na úkor osôb z Európskej únie. Firmy by museli zamestnávať domácich pracovníkov, ak by nepreukázali „ekonomickú potrebu“ zamestnať občana EÚ. Za zamestnanie nekvalifikovaných cudzincov by dokonca mohli firmy utrpieť finančný postih. 

Viac..  Čaputová: Ak sa v SR naruší právny štát, EÚ by mala uplatniť podmienenosť fondov

Pre cudzincov, ktorí v Británii ostanú aj po brexite by malo byť ťažšie dostať do krajiny svojich rodinných príslušníkov. Menej kvalifikovaní pracovníci by mali dostať pracovné povolenie nanajvýš na dva roky, oproti kvalifikovanejším, ktorí budú mať povolenie na dlhšie, prípadne natrvalo. Podľa The Guardian by mal hneď po dni brexitu prestať platiť aj voľný pohyb osôb v podobe, v ktorej ho poznáme teraz.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices