peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

ROZPOČET: Deficit štátneho rozpočtu sa blíži k miliarde eur

BRATISLAVA 4. septembra – Štátna správa hospodárila počas ôsmich mesiacov tohto roka s deficitom 993 mil. eur. V samotnom auguste sa tak deficit štátneho rozpočtu prehĺbil o 227,2 mil. eur.

V medziročnom porovnaní to znamenalo nárast schodku o takmer 382 mil. eur. Celkové príjmy štátneho rozpočtu za osem mesiacov pritom medziročne klesli o 7,5 % na 8,192 mld. eur, kým celkové výdavky sa znížili o 3 % na 9,185 mld. eur.

Ako ďalej informoval rezort financií, daňové príjmy, ktoré tvoria podstatnú časť celkových príjmov štátu, medziročne klesli o 3,1 % na 7,025 mld. eur. Ministerstvo pritom kvantifikuje, že pri dani z pridanej hodnoty príjmy medziročne stúpli o 277,6 mil. eur, pri spotrebných daniach o 58,3 mil. eur, pri dani z príjmov fyzických osôb o 8,5 mil. eur a pri daniach z používania tovarov a z povolenia na výkon činnosti o 8,8 mil. eur. Na druhej strane hovorí o poklese príjmov z korporátnej dane a zrážkovej dane, v tomto prípade však už sumy nekvantifikuje. Vzhľadom na rast príjmov väčšiny daní však zrejme výber dane z príjmov právnických osôb klesol o stovky miliónov eur.

Medziročne výrazne klesli aj príjmy štátu z eurofondov, a to o 44,6 % na 563 mil. eur. Príjmy štátneho rozpočtu z dividend boli naopak vyššie o 22,7 %, keď dosiahli 83,2 mil. eur. Ostatné príjmy štátneho rozpočtu boli v porovnaní s ôsmimi mesiacmi vlaňajška nižšie o 0,7 % na úrovni 521 mil. eur.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Na strane výdavkov ďalšie výdavky štátneho rozpočtu, ktoré zahŕňajú aj bežné výdavky na chod štátneho aparátu, oproti vlaňajšku klesli o 1,2 % na 6,908 mld. eur. Výdavky na obsluhu štátneho dlhu zaznamenali naopak medziročný nárast o 4,4 % na 831,3 mil. eur.

V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z rozpočtu Európskej únie eviduje rezort financií medziročný pokles o 37,2 % na 575,5 mil. eur, s čím súvisí aj úspora zdrojov spolufinancovania vo výške 52 mil. eur. Transfer Sociálnej poisťovni na druhej strane medziročne vzrástol o 57,8 % na 334 mil. eur.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices