Dimitris Avramopoulos
Eurokomisár Dimitris Avramopoulos. PHOTO: © European Union.

Poľsko, Maďarsko a Česko by si malo plniť záväzky, inak im hrozí žaloba, tvrdí eurokomisár

BRUSEL / Ak Poľsko, Maďarsko a Česko nezmenia v najbližších týždňoch nezmení svoj odmietavý postoj ku kvótam, Európska komisia zváži podanie žaloby, uviedol to eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos.

Zamietnutie žaloby Slovenska a Maďarska na systém kvót podľa neho potvrdilo platnosť programu prerozdeľovania 120 000 ľudí. Komisia rozhodnutie súdu privítala. „Je to veľmi dobrá správa. Mali by sme ten rozsudok zobrať ako príležitosť vyzvať všetky členské krajiny ku spolupráci,“ uviedol Avramopulos.

Eurokomisár uviedol,že v rámci programu bolo doposiaľ do iných štátov z Talianska a z Grécka presunutých necelých 28 000 ľudí a ostáva ich ešte menej, ako bol zamýšľaný počet. Podotkol tiež, že dvere sú naďalej otvorené.

Podľa neho je potrebné viesť dialóg na to, presvedčiť všetky štáty únie na to, aby splnili svoje záväzky. „Je treba dať jasne najavo, že solidaritu treba ukázať práve teraz. Práve teraz totiž niektoré krajiny potrebujú pomoc,“ uviedol a zvýraznil, že všetky členské krajiny by sa mali teraz sústrediť na plnenie svojich záväzkov.

Už v júli posunula európska exekutíva do druhej fázy proces proti trojici stredoeurópskych krajín, ktoré sa na prerozdeľovaní kvót odmietajú podieľať. Do Varšavy, do Prahy a do Budapešti poslali odôvodnené stanoviská. Ak tri štáty v najbližších týždňoch nezmenia prístup, komisia zváži podanie žaloby pre porušenie únijnej legislatívy. 

Viac..  Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Beata Szydło, poľská premiérka uviedla„Bola som presvedčená, že takéto rozhodnutie padne, ale to vôbec nič nemení na postoji poľskej vlády.“ Podobný postoj zaujala aj maďarská vláda, a to aj napriek odmietavému stanovisku Európskeho súdneho dvora k žalobe Maďarska a Slovenska. „Maďarská vláda považuje rozhodnutie najvyššieho súdu EÚ za otrasné a nezodpovedné.“

Toto rozhodnutie ohrozuje bezpečnosť a budúcnosť celej Európy,“ uviedol maďarský poslanec Szijjártó. Súd podľa neho dospel k rozhodnutiu na základe skôr politických ako právnych či odborných úvah. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices