V4
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Nejasná budúcnosť V4: Cesty krajín sa, zdá sa, rozdeľujú

BRUSEL / V poslednom čase je jasné, že krajiny V4 sa od seba vzďaľujú, čo sa týka ich zahraničnej politiky. My smerujeme, alebo aspoň chceme, do tvrdého jadra únie. Maďari a Poliaci idú opačným smerom.

Ešte v pondelok pritom Robert Fico toto zoskupenie bránil ako životaschopný projekt. Prešli dva dni a prišiel aj verdikt Euróspkeho súdu pre kvóty na migrantov a podľa následných reakcií krajín V4 je jasné, že smerovanie je naozaj iné.

Aj pri súdnom dvore boli hlasy, ktoré stáli na strane Maďarska a nás, ale boli v menšine. Hlasy krajín, kam migranti smerujú prevážili. „Ide o krajiny bohaté a v tvrdom jadre únie, kam chceme aj my. Hlavné slovo majú Nemci a Berlín dal jasne najavo, čo si o verdiket myslí,“  hovorí šéfredaktorka euractiv.sk.

Nemecko očakáva, že Európa bude zákon dodržiavať. Náš kabinet, aj keď má na kvóty opačný názor, vyslal do Bruselu a Berlína jasný signál. „My plne rešpektujeme rozhodnutie súdneho dvora,“ uvádza premiér Robert Fico. Jasný signál vyslali aj z Maďarska, ale úplne iný ako Slovensko. Neskôr sa pridali aj Poliaci. Varšave, ako aj Budapešti a Prahe totiž Brusel pohrozil. „Ak členské štáty nezmenia svoj postoj v nasledujúcich týždňoch, zvážime posledný krok voči Poľsku, Maďarsku a Česku. A tým je Európsky súdny dvor,“ vyhlásil eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopoulos.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices