ZABORSKA
Slovenská europoslankyňa Anna Záborská. PHOTO: © European Union-EP.

Anna Záborská o petícii europoslancom: Odmietnite Istanbulský dohovor!

Portál CitizenGo dnes spustil petíciu, ktorá žiada europoslancov, aby neschválili pristúpenie EÚ k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (tzv. Istanbulský dohovor). Hlasovanie v pléne Európskeho parlamentu v Štrasburgu sa očakáva už budúci utorok.

„Ak chceme, aby sa už žiadna žena nestala obeťou násilia, musíme sa zamerať na výchovu k rešpektovaniu dôstojnosti každého človeka, presadzovať nulovú toleranciu k páchateľom násilia a účinne pomáhať jeho obetiam. Európska únia nemá v týchto oblastiach žiadne kompetencie, je to zodpovednosť členských štátov,“ uviedla slovenská europoslankyňa Anna Záborská.

„V žiadnom prípade neschvaľujem násilie páchané na ženách. Avšak spomínaný dokument v mene boja proti takémuto násiliu zasahuje hrubým spôsobom do kompetencií členských štátov. Dosiahnutie dobrej veci akou pomoc týraným ženám bezpochyby je, sa nikdy nedá dosiahnuť pošliapávaním právomocí národných štátov,” zdôraznil europoslanec Branislav Škripek.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Návrh na pristúpenie EÚ k tzv. Istanbulskému dohovoru schválil ešte v júli parlamentný Výbor pre práva žien (FEMM) a Výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE), v ktorom voči tomuto návrhu viackrát vystúpil B. Škripek. V záverečnom hlasovaní bolo odmietnutých všetkých 31 pozmeňujúcich návrhov, ktoré podala Záborská ako členka výboru FEMM.

Výzvu na podpisovanie petície na portáli CitizenGo podporili zástupcovia 30 kresťanských neziskových organizácií pracujúcich v oblasti vzdelávania, sociálnej pomoci a služieb pre ženy a rodiny.

O dac

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Už 8. júna 2024 nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak máte záujem o členstvo v okrskovej komisii za …

Consent choices