auto, cesta
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Vodiči, pozor. Na slovenských cestách pribudnú autá s volantom na pravej strane

BRATISLAVA / Sme cudzincami vo vlastnej krajine. Toto hovoria majitelia áut s volantom na pravej strane. Na Slovensku ich totiž najmä po dovoze z Anglicka, nemôžu oficiálne prihlásiť. Prichádza však zásadná zmena. Priamo od Európskej komisie.

Majitelia áut s volantom na pravej strane sú dlhé roky v nevýhode. Na Slovensku im totiž zákon vozidlo s opačným riadením nedovolí zaregistrovať.

Slovenská republika zákaz obhajovala najmä zložitosťou šoférovania takýchto áut na našich cestách. Ich nevýhoda sa napríklad prejavuje pri predbiehaní, keď má vodič zakrytý výhľad.

„Našim hlavným argumentom proti schváleniu registrácii a bezpečnosti vozidiel bola bezpečnosť cestnej premávky,“povedala Zuzana Viciaňová, hovorkyňa ministerstva dopravy.

Európske inštitúcie to však vôbec neuznali. Takéto autá totiž po Slovensku jazdia tak či tak, bez ohľadu na krajinu registrácie. Prišiel teda okamžitý pokyn na nápravu.

Viac..  Robert Hajšel: Pri novej norme euro7 ide o zbytočné odbočenie od cieľa EÚ

„Povoliť preregistráciu vozidiel, ktoré majú riadenie na pravej strane. Aktuálne je návrh v medzirezortnom pripomienkovom konaní a jeho účinnosť sa predpokladá na máj 2018,“ doplnila Viciaňová.

Úplná legalizácia týchto áut môže priniesť zásadné zmeny. Očakáva sa ich zvýšený dovoz, doteraz ho brzdili iba drahé zahraničné poistky.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices