Fico
Premiér Robert Fico. PHOTO: © European Union.

S Českou republikou sa vzájomne podporíme v kandidatúre o agentúry

S Čechmi sa vzájomne podporíme v kandidatúre o agentúry, ktoré momentálne sídlia v Londýne a po brexite budú musieť prejsť do Európy. Vyhlásil to premiér Fico na nedávnom stretnutí s českým premiérom v Ledniciach. V hre je prestížna agentúra pre liečivá a bankový dohľad.

Slovensko bojuje o agentúru liečiv s ročným rozpočtom 300 miliónov eur a 900 priamymi zamestnancami. Brusel bude pri výbere posudzovať niekoľko kritérií. „Zabezpečiť, aby agentúra bola funkčná dňom odchodu Británie z únie, dostupnosť tejto agentúry, adekvátne vzdelávacie zariadenia pre deti ľudí z agentúry. Prístup na pracovný trh, sociálnu a lekársku starostlivosť pre deti, podnikateľské prostredie a geografická poloha,“ povedala zástupkyňa EK Helena Dalli.

„Slovensko je jediný štát EÚ, ktorý nemá takúto agentúru, preto sa s veľkými nádejami usilujeme,“ povedal Fico. Rovnaký názor má aj ministerstvo zdravotníctva. „Verím, že práve tieto menšie krajiny dajú hlas nám a verím, že máme šancu,“ vyhlásil minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Konenčné rozhodnutie padne na konci jesene, keď po viac kolovom rozhodovaní v komisii, agentúru odklepnú niektorému z uchádzajúcich sa miest premiéri na samite v Bruseli.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/Richard Juriš.

O red

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices