ludske prava, mucenie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ zakladá medzinárodnú Alianciu za obchod bez mučenia

Táto iniciatíva realizovaná spoločne s Argentínou a Mongolskom má ukončiť obchodovanie s tovarom používaným na popravy a mučenie. Oficiálne sa začne 18. septembra v New Yorku počas týždňa, keď zasadá Valné zhromaždenie OSN.

Aliancia za obchod bez mučenia je globálnym úsilím krajín z celého sveta na zastavenie obchodu s tovarom, ktorý sa používa na mučenie a vykonanie trestu smrti. Medzinárodné právo zakazuje mučenie za akýchkoľvek okolností. No napriek tomu sa s nástrojmi smrti a bolesti stále obchoduje po celom svete. Patria k nim okrem iného obušky s kovovými hrotmi, elektrošokové pásy a nástroje slúžiace na zovretie ľudí v páse alebo v oblasti končatín a ich súčasné vystavovanie elektrošokom, ako aj chemické látky používané na popravu ľudí a injekčné systémy na ich nedobrovoľnú aplikáciu.

„Tieto výrobky nemajú žiaden iný účel ako spôsobovať bolesť a zabíjať ľudí. Nesmieme dopustiť, aby sa s nimi obchodovalo ako s bežnou komoditou. Nastal čas na konkrétne kroky, aby sme toto odsúdeniahodné obchodovanie zastavili“, uviedla komisárka Malmströmová.

„EÚ má v tejto oblasti vlastné právne predpisy, ktoré prinášajú výsledky, ale výrobcovia tohto tovaru sa snažia takéto predpisy obchádzať. Čím viac krajín sa pod túto spoluprácu podpíše, tým bude účinnejšia. Za môjho pôsobenia ako komisárky a poslankyne Európskeho parlamentu som sa mnohokrát stretla s obeťami mučenia – s utečencami, väzňami svedomia, väzňami v cele smrti. Som presvedčená, že obchodná politika môže byť cestou, ako posilniť dodržiavanie ľudských práv na celom svete“, dodala komisárka Malmströmová.

Odštartovanie iniciatívy 18. septembra v hlavnom sídle OSN je výsledkom spoločného úsilia EÚ, Argentíny a Mongolska. Krajiny sa pri tejto príležitosti podpíšu pod spoločnú politickú deklaráciu (webové stránky aliancie www.torturefreetrade.org sú už k dispozícii online). Podľa očakávaní sa v tento deň k iniciatíve pripojí dokopy asi 50 členských krajín OSN z celého sveta – z Afriky, Ameriky, Ázie a Európy. Aliancia by sa mohla stať základom pre širšiu spoluprácu v rámci OSN v tejto oblasti.

Pripojením sa k aliancii krajiny vyjadria súhlas s týmito štyrmi bodmi:

  • prijať opatrenia na kontrolu a obmedzenie vývozu tohto tovaru,
  • poskytnúť colným orgánom potrebné nástroje. Aliancia vytvorí platformu na monitorovanie obchodných tokov, výmenu informácií a identifikáciu nových výrobkov,
  • dať k dispozícii technickú pomoc s cieľom pomôcť krajinám pri tvorbe a implementácii zákonov na zákaz takéhoto obchodu,
  • vymieňať si osvedčené postupy pre účinné systémy kontroly a presadzovania predpisov.
Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

EÚ je odhodlaná chrániť ľudské práva a zasadzovať sa o zastavenie mučenia a zrušenie trestu smrti. Jej prísne právne predpisy pre obchod s tovarom používaným na mučenie alebo vykonanie trestu smrti už prinášajú výsledky. Aj v dôsledku sprísnených pravidiel EÚ je dnes ťažšie získať chemické látky do smrtiacich injekcií a ich cena stúpla.

Právne predpisy EÚ však platia iba v Európe. Výrobcovia a predajcovia tohto tovaru sa snažia predpisy EÚ obchádzať, čo znamená, že čím viac krajín sa prihlási k zákazu vyvážania tohto tovaru, tým účinnejšie budú snahy o zastavenie obchodovania s ním. Vytvorenie aliancie je spôsob, ako podniknúť konkrétne kroky na celosvetové zastavenie obchodu s takýmto tovarom, aby bolo jeho získanie omnoho zložitejšie.

Súvislosti

Jedným z cieľov zahraničnej politiky EÚ je presadzovať dodržiavanie základných práv. Jej záväzok zastaviť mučenie a zrušiť trest smrti je od roku 2005 zhmotnený aj v opatreniach na zabránenie obchodu s tovarom, ktorý možno použiť na vykonanie trestu smrti, mučenie alebo iné kruté, neľudské alebo ponižujúce zaobchádzanie.

EÚ vedie zoznam zakázaných výrobkov a má aj zrýchlený mechanizmus na dosiahnutie toho, aby boli nové výrobky takisto zakázané. Zaviedla pravidlá pre kontroly vývozu, aby sa zabránilo používaniu liekov z tohto zoznamu na vykonanie trestu smrti, a zakázala sprostredkovateľské služby spojené s akýmkoľvek výrobkom na zozname, ako aj poskytovanie technickej podpory v tretích krajinách. Minulý rok EÚ ešte viac sprísnila svoje právne predpisy, keď zakázala tranzit tohto tovaru cez územie a prístavy EÚ a jeho propagáciu napríklad na veľtrhoch.

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices