štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: archív IŠ.

Ivan Štefanec: Potrebujeme mať viac dodávateľov plynu

ŠTRASBURG / Mnohé členské krajiny Európskej únie, vrátane Slovenska, stále nie sú schopné dostatočne odolať výpadkom dodávok plynu. Zistila to Európska komisia, ktorá nariadila záťažové testy. Európsky parlament preto odhlasoval nové pravidlá o distribúcii plynu, aby sme sa v budúcnosti vyhli plynovej kríze.

Na kúrenie alebo ochladzovanie spotrebujeme približne 50 % dovezeného plynu do Európskej únie. Predstavuje to tak obrovské množstvo,  že si podľa europoslancov nemôžeme dovoliť dlhodobejšie výpadky. V prípade, že vypadne dodávka plynu z Ruska, chceme, aby ostatné členské krajiny boli natoľko flexibilné, že by vedeli ostatným pomôcť zo svojich zásob,“ uviedla slovenská europoslankyňa Monika Smolková.

Dodávky zemného plynu tak podľa europoslancov budú fungovať na princípe solidarity. Centrálny systém bude evidovať, ktorá krajina potrebuje koľko plynu, koľko ho má k dispozícii a koľko ho môže v prípade potreby posunúť iným. 

Stále platí, že plyn pokrýva približne štvrtinu dopytu po energii v Európskej únii, pričom až 65% sa dováža. Hlavným dodávateľom je naďalej Rusko. Nová legislatíva má však otvoriť dvere ďalším.„Potrebujeme mať viac dodávateľov, aby sme sa vyhli tomu, čo tu bolo v roku 2009, že na Slovensku boli fabriky dva týždne zatvorené,“ uviedol europoslanec Ivan Štefanec. 

Viac..  Kandidátku PS v európskych voľbách posilní Veronika Cifrová Ostrihoňová a Ľubica Karvašová

Navyše, spoločnosti budú musieť oznamovať dlhodobé zmluvy, aby sa dalo predvídať, koľko plynu sa do ktorej krajiny dodá. „Aby sme vytvorili taký priestor, ktorý by neumožňoval tlak napríklad dominantného dodávateľa, respektíve na jednotlivé členské krajiny,” vysvetlil podpredseda pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices