Kissova
Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS. PHOTO: archív SaS.

Jana Kiššová: Povinný 13. plat bude nakoniec nepovinný

Pôvodne si Fico s Dankom merali sily, kto navrhne väčšie „pivo zdarma“ pre všetkých alebo inak povedané, grandióznu populistickú zvrhlosť. Chvíľu sa zdalo, že v tejto súťaži zvíťazí so svojim, pôvodne povinným trinástym a štrnástym platom, Andrej Danko. Našťastie, hoci to nedopadlo ideálne, dopadlo to lepšie, ako sa na začiatku javilo.

Vráťme sa pár mesiacov dozadu. SNS oblepila Slovensko bilbordmi s textom „13. plat pre zamestnancov povinne bez odvodov a daní“. SNS prišla s týmto nápadom bez diskusie s odborníkmi. A tak aj tento nápad vyzeral. Bez podkladov, bez analýz, bez reálnych čísel a dopadov. SNS namiešala koktail populizmu a ekonomického diletantizmu. To všetko v duchu hesla „Nevadí, že sme navrhli nezmysel, lebo aj tak to zaplatia súkromné firmy.“ Čo koho po tom, že by to mnohé firmy nemali z čoho zaplatiť. Pretože na platy treba najprv zarobiť. A to pri súčasnom daňovom a odvodovom zaťažení a tiež pri nadrozmernom objeme štátnej byrokracie nie je zrovna najjednoduchšie. Navyše, firmy, ktoré na to majú, to už dávno rôznymi formami odmeňovania zamestnancov robia.

Koaličnú roztržku, ktorej zrejme nerozumel ani sám autor, asi nemá zmysel komentovať. Asi týždeň trvalo národniarom, kým naformulovali aké-také požiadavky. A zrazu prišiel nápad s trinástym platom vhod! Keď sa ukázalo, že socialisti budú musieť „pustiť perie“, ujal sa návrhu zrejme minister financií Kažimír, ktorý si uvedomoval nástrahy a nezmyselnosť povinných trinástych či štrnástych, nezodvodovaných platov. Ja som o niektorých z nich písala tu. A čuduj sa svete, po reparáciách návrh začínal javiť známky zdravšieho rozumu.

Čo sa dialo za oponou koaličnej rady, môžeme iba hádať. Kažimír však zrejme chytil do ruky nielen pero, ale aj kalkulačku. A prišiel na to, že ak by sa zaviedol povinný trinásty aj štrnásty plat, neobišlo by to ani štátnu správu. A to už by musel zaplatiť zo štátnej kasy! Navyše, ak by tento nebol zaťažený odvodmi, bol tu veľký priestor na „optimalizáciu odvodov“, čo by štátnej kase tiež neprospelo. Aj to som vo svojom minulom komentári spomínala.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

A tak nejako asi vznikol (finálny?) návrh, vďaka ktorému by mal byť, po novom už len trinásty plat dobrovoľný. To je, apropo, aj súčasná realita. Ročné odmeny (13. platy) majú byť oslobodené od odvodov, prípadne aj od daní. To sa ešte nevie. Vie sa však, že len do výšky minimálnej mzdy, ktorá je dnes vo výške 435 eur. Odvodové zaťaženie pri minimálnej mzde je takmer 200 eur. To je vcelku nezanedbateľná suma, ktorú ušetria zamestnávatelia aj zamestnanci. V neposlednom rade, odmeny nedostanú všetci paušálne, ale len tí, čo si to zaslúžia.

Dlhodobo upozorňujem na nezdravo vysoké daňové a odvodové zaťaženie na Slovensku. To nám zbytočne predražuje cenu práce a znižuje konkurencieschopnosť našej krajiny.

Aktuálny modifikovaný návrh na trinásty plat je istým spôsobom jeho zníženia, no mimoriadne nesystémovým a čudesným. Ďaleko rozumnejšie by bolo znížiť o túto (zjavne pre štátnu kasu prípustnú mieru) odvodové zaťaženie plošne. Ale to by okolo toho nemohli byť tie sprievodné opičky a bilboardová kampaň.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravila Jana Kiššová, predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, predsedníčka Komisie pre podnikateľské prostredie, podporu MSP a živnostníkov a podpredsedníčka strany SaS.

O Jana Kiššová

Predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, predsedníčka Komisie pre podnikateľské prostredie, podporu MSP a živnostníkov, podpredsedníčka strany Sloboda a Solidarita, poslankyňa NR SR /SaS/.

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices