lieky
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko chcelo Európsku liekovú agentúru. Pre postoj k LGBTI naša šanca klesla

BRATISLAVA / Na Slovensku zatiaľ nesídli ani jedna celoeurópska agentúra. No nikde nie je napísané, že by tu nejaká byť musela. Aj keď Slovensko prejavilo záujem a ponúklo Bratislavu ako sídlo Európskej liekovej agentúry, vôbec nie je isté, že uspejeme. Jedným z dôvodov môže byť aj postoj k ľuďom s inou sexuálnou orientáciou.

Sídlom pre Európsku liekovú agentúru sa okrem Bratislavy chce stať ešte ďalších 22 miest. A hoci oficiálne spĺňame všetky podmienky, jedným z kritérií je, aby rodinní príslušníci zamestnancov agentúry mali prístup k miestnemu pracovnému trhu a k zdravotnej starostlivosti. A práve toto môže byť problém.

„Fakt, že Slovensko vôbec neuznáva rodinné práva párov rovnakého pohlavia sa stáva pomaly konkurenčnou nevýhodou pre Slovensko. Najmä, keď sa môžu premiestniť o pár kilometrov ďalej, do Česka, Chorvátska, Maďarska, kde takéto problémy nemajú,“ hovorí Martin Macko, riaditeľ iniciatívy Inakosť.

Skupina LGBTI zamestnancov napísala vrcholným európskym predstaviteľom list, v ktorom vyslovuje obavy o svoju budúcnosť a budúcnosť svojich najbližších pri presune do krajín, ktoré nerešpektujú práva tejto komunity.

Viac..  Europoslanci: EÚ musí aktívne podporovať ruskú demokratickú opozíciu

„Legislatíva niektorých štátov, ktoré prejavili záujem byť sídlom agentúry neuznáva manželstvá či registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia. V dôsledku toho LGBT zamestnancom reálne hrozí, že budú oklieštené ich základné práva spojené s manželstvom či registrovaným partnerstvom. Napríklad pokiaľ partneri LGBT zamestnancov nie sú občanmi EÚ, nebudú mať možnosť nasledovať svojich partnerov do miesta premiestnenia,“ uviedli v liste zamestnanci Európskej liekovej agentúry.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices