zbran
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ chce prísnejšie kontroly vyvážaných zbraní

Europoslanci v uznesení vyzvali na posilnenie kontrol vyvážaných zbraní prostredníctvom kontrolného orgánu EÚ a sankcie voči členských štátom nedodržiavajúcim minimálne požiadavky.

Uznesenie, ktoré plénum schválilo pomerom hlasov 386 (za): 107 (proti): 198 (zdržalo sa hlasovania), vyjadruje vážne znepokojenie v súvislosti s pretekmi v zbrojení a s vojenskými prístupmi k riešeniu politických konfliktov.

Parlament v schválenom texte kritizuje členské štáty za porušovanie spoločnej pozície Rady (ministrov) EÚ, ale aj za prijímanie odlišných rozhodnutí týkajúcich sa vývozu v zásade podobných zbraní, ktoré majú putovať na podobné miesta určenia a pre podobných užívateľov. Vyjadruje tiež poľutovanie nad tým, že iba dvadsať členských štátov poskytlo požadované údaje o vývoze zbraní.

S cieľom odstrániť nedostatky poslanci navrhujú:

  • zriadiť európsky orgán na kontrolu zbraní pod záštitou vysokej predstaviteľky Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku,
  • ustanoviť sankčný mechanizmus zameraný voči členským štátom, ktoré neplnia spoločnú pozíciu Rady týkajúcu sa kontroly vývozu zbraní,
  • rozšíriť kritériá, ktoré musia členské štáty pri rozhodnutí o vývoze zbraní vziať do úvahy, o riziko korupcie,
  • zvýšiť transparentnosť týkajúcu sa vyvážaných zbraní včasným poskytovaním podrobnejších informácií o vývozných povoleniach,
  • do konca roka 2018 pretransformovať výročnú správu EÚ o vývoze zbraní na online databázu s možnosťou vyhľadávania,
  • zaviesť účinné mechanizmy kontroly po dovoze zbraní s cieľom zaručiť, že nedôjde k opätovnému vývozu zbraní neoprávneným koncovým užívateľom,
  • zahrnúť ozbrojené bezpilotné systémy (drony) do zoznamu vojenského materiálu, ktorý v prípade záujmu o vývoz podlieha kontrolnému režimu.

Poslanci tiež zdôraznili, že vývoz do Saudskej Arábie porušuje spoločnú pozíciu Rady. Parlament preto zopakoval svoju výzvu šéfke diplomacie EÚ Federice Mogherini z roku 2016 na uvalenie zbrojného embarga na Rijád. 

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Vyhlásenie spravodajcu

„Musíme posilniť kontrolu vyvážaných zbraní. EÚ by si nemala zakrývať oči, keď sa európske zbrane využívajú na ciele, ktoré nie sú v súlade s našimi pravidlami. Chceme isté zmeny: lepšiu kontrolu, sankcie voči krajinám porušujúcim pravidlá a Federicu Mogherini žiadame, aby prevzala iniciatívu a využila kartu zbrojného embarga tam, kde je to potrebné,‟ uviedla spravodajkyňa uznesenia Bodil Valero (Zelení/EFA, SE).

Súvislosti 

Európska únia dvadsiatich ôsmich štátov je s podielom 26% celosvetového exportu druhým najväčším dodávateľom zbraní na svete po USA (33%) a pred Ruskom (23%). V roku 2015 bol pre EÚ z pohľadu vývozu zbraní najvýznamnejším regiónom Blízky východ.

Spoločná pozícia Rady týkajúca sa vývozu zbraní je jediným právne záväzným rámcom Únie o vývoze konvenčných zbraní. Pozícia stanovuje osem kritérií, ktoré musia členské štáty posúdiť pred prijatím rozhodnutia o vývoznej licencii, ako napríklad dodržiavanie medzinárodných záväzkov – vrátane sankcií, či dodržiavanie ľudských práv a medzinárodného humanitárneho práva krajinou konečného určenia.

O dac

Odporúčame pozrieť

zbran

Dovoz zbraní do Európy sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil

Dovoz zbraní do Európy sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil, k čomu vo významnej …

Consent choices