kldr
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Rada posilnila reštriktívne opatrenia voči Kórejskej ľudovodemokratickej republike

Táto rezolúcia bola prijatá 5. augusta 2017 v reakcii na pokračujúce aktivity Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) v oblasti vývoja jadrových zbraní a balistických rakiet, ktoré predstavujú porušenie predchádzajúcich rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a ich zjavné ignorovanie.

Rada urýchlene transponuje dodatočné sankcie zahrnuté v najnovšej rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN (č. 2375 z 11. septembra 2017), ktorou sa voči KĽDR zavádzajú ďalšie sankcie, okrem iného posilnenie niektorých opatrení zavedených rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 2371, napríklad pokiaľ ide o severokórejských pracovníkov. Tieto kroky sú v súlade s prístupom dohodnutým na neformálnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ v Tallinne 7. septembra, na ktorom sa zdôraznila aj potreba pracovať na vykonávaní všetkých rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN všetkými členskými štátmi OSN.

Opatrenia, ktoré sa zavádzajú rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 2371 (2017), sa zameriavajú na hlavné druhy tovaru a surovín vyvážaných z KĽDR a zahŕňajú celkový zákaz vývozu uhlia, železa, železnej rudy, morských plodov, olova a olovenej rudy. Ďalšie sankcie sa zameriavajú na pašovanie zbraní zo strany KĽDR, spoločné podniky so zahraničnými spoločnosťami, banky, schopnosť KĽDR generovať príjmy a prístup k medzinárodnému finančnému systému. Členské štáty EÚ okrem toho nepovolia štátnym príslušníkom Severnej Kórey pracovať na ich území, pretože existuje podozrenie, že generujú príjmy, ktoré sa používajú na podporu nelegálnych programov krajiny v oblasti vývoja jadrových zbraní a balistických rakiet.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Členské štáty tiež zakážu otváranie nových spoločných podnikov a družstiev so subjektmi a jednotlivcami z KĽDR, ako aj rozširovanie existujúcich spoločných podnikov prostredníctvom dodatočných investícií.

Rada už 10. augusta transponovala ďalšie opatrenia uložené rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN, pričom doplnila zoznamy osôb a subjektov, na ktoré sa vzťahuje zmrazenie aktív a obmedzenie cestovania, o 9 osôb a 4 subjekty podporujúce nezákonné programy. Celkový počet osôb, na ktoré sa vzťahujú reštriktívne opatrenia voči KĽDR, je 62, a celkový počet subjektov uvedených na zozname OSN, je 50. EÚ okrem toho autonómne určila 41 osôb a 6 subjektov.

EÚ vykonáva všetky rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN prijaté v reakcii na aktivity KĽDR v oblasti jadrových zbraní, iných zbraní hromadného ničenia a balistických rakiet. EÚ okrem toho uložila KĽDR autonómne reštriktívne opatrenia, ktorými sa dopĺňa a posilňuje sankčný režim OSN.

Príslušné právne akty sa uverejnia v úradnom vestníku 15. septembra.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices