zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 36. týždňa 2017

EKONOMIKA EUROZÓNY V 2. KVARTÁLI ŠLIAPLA NA PLYN

EUROZÓNA: Štatistický úrad EÚ Eurostat uplynulý týždeň zverejnil údaje o vývoji ekonomiky eurozóny v 2. kvartáli 2017. Ekonomika menového bloku aj únie ako takej šliapla na plyn a zrýchlila svoj medziročný rast na úroveň 2,3 % resp. 2,4 % [sezónne očistené údaje]. Aj medzikvartálny rast bol rýchlejší ako v prvom štvrťroku, keďže posilnil o 0,6 resp. 0,7 %. K rastu hospodárstva menového bloku prispela vyššia spotreba domácností aj investičná aktivita podnikateľských subjektov. Pozitívny vplyv na rast HDP únie mal aj čistý export. Spomedzi krajín EÚ, za ktoré boli zverejnené údaje, najrýchlejší medziročný rast dosiahlo Rumunsko [o 5,7 %], Slovinsko a Estónsko [zhodne o 5,2 %]. Viac než 4 %-ným tempom sa medziročne zvýšil aj HDP v susednom Česku, Lotyšsku, Litve či v Poľsku.

Ceny priemyselných výrobcov [PPI inflácia] v júli v eurozóne medziročne rástli dvojpercentným tempom. Ide tak o spomalenie o -0,4 percentuálneho bodu oproti júnovému rastu týchto cien. Konsenzus trhu očakával pomalšie tempo rastu, avšak iba o -0,3 percentuálneho bodu. Medzimesačne ceny výrobcov v priemysle stagnovali.

„Septembrová dôvera investorov v menovom bloku podľa Sentix dosiahla 28,2 bodu, čím prekonala nielen pesimistické očakávania trhu [27 bodov], ale aj augustovú hodnotu [27,7 bodov]. Nepotešili však finálne hodnoty PMI indexov v menovom bloku, ktoré mierne podliezli odhadovanú úroveň. Index PMI v službách oproti odhadu si pohoršil o -0,2 bodu na úroveň 54,7 bodu. Kompozitný PMI index taktiež dosiahol nižšiu úroveň, ako bol odhad, a to o -0,1 bodu,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Júlový medziročný rast maloobchodných tržieb v eurozóne na úrovni 2,6 % sa trafil do odhadu, avšak v porovnaní s júnovým rastom [3,3 %] sa tempo rastu tržieb spomalilo.ň

NEMECKO: Finálne hodnoty PMI indexov mierne prekonali prvotné odhady. V Nemecku si vo finále oba indexy [PMI v službách a taktiež aj kompozitný index PMI] prilepšili zhodne o 0,1 bodu v porovnaní s prvým odhadom. Sklamali priemyselné objednávky v Nemecku, ktoré medziročne v júli rástli síce tempom 5 % [v júni 5,1 %], avšak očakávania trhu boli až na úrovni 5,8 %. Napriek tomu ale výsledok poukazuje na slušný rast nemeckej ekonomiky. Aj nemecká priemyselná produkcia sa v júli vyvíjala pozitívne a medziročne vzrástla rýchlejšie [4,0 %] ako v júni [2,7 %], avšak trhy očakávali ešte vyšší rast na úrovni 4,6 %.

Za Nemecko boli zverejnené aj júlové výsledky zahraničného obchodu. Export aj import v najväčšej európskej ekonomike v porovnaní s júnom rástol, avšak nie takým tempom, ako očakávali trhy. Medzimesačne export nemeckej produkcie vzrástol o 0,2 %, pričom konsenzus trhu počítal s rastom na úrovni 1,3 %. Import rástol v júli 2,2 %-ným tempom, no trhy očakávali rast na úrovni 2,8 %.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

USA: Objednávky tovarov dlhodobej spotreby v USA v júli medzimesačne poklesli výraznejšie [-6,8 %], ako očakávali trhy [-2,9 %]. Júlové priemyselné objednávky v krajine sa zhodovali s odhadom na úrovni -3,3 %. Veľkoobchodné zásoby v júli posilnili oproti júnu o 0,6 %, čím prekonali o 0,2 percentuálneho bodu júnovú úroveň aj odhad trhu.

Negatívne prekvapenie ale priniesli čísla z amerického trhu práce. Za 35. týždeň pribudlo takmer 300 tisíc nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti, čo bolo podstatne viac ako týždeň predtým [236 tisíc], a taktiež výrazne viac ako očakávali trhy [245 tis.]. Naposledy bol takýto vysoký počet žiadostí o podporu evidovaný v apríli 2015. To mierne schladilo očakávania týkajúce sa zvyšovania úrokových sadzieb zo strany Fed-u.

Finalizácia amerických indexov nákupných manažérov PMI dopadla v auguste horšie ako boli stanovené prvotné odhady. Index PMI v službách dosiahol v auguste 56 bodov, čo je o -0,9 bodu menej ako bol odhad. Aj napriek tomu ide o najvyššiu hodnotu tohto indexu za posledné takmer dvojročné obdobie. Kompozitný index PMI si taktiež pohoršil oproti prvému odhadu o -0,7 bodu na 55,3 bodu. V porovnaní s júlovou hodnotou [54,6 bodu] tohto indexu ale došlo k jeho nárastu o 0,7 bodu. Trhmi ostro sledovaný index ISM, teda index nálady v nevýrobnom sektore, prekonal v auguste [55,3 bodu] svoju júlovú úroveň [53,9 bodu]. Za očakávaniami trhu ale mierne zaostal [55,6 bodu].

Minulý týždeň mala prejav Laela Brainardová z Fed-u, ktorá zhodnotila, že Amerika má dobré základy pre hospodársky rast, avšak so zvyšovaním sadzieb by bola opatrná, pokiaľ sa inflácia nepohne smerom nahor. Brainardovej vystúpenie bolo teda jasne holubičie, čo pribrzdilo dolár a podporilo európsku menu v raste

V USA bola uplynulý týždeň zverejnená aj tzv. Béžová kniha Fed-u o vývoji ekonomiky, z ktorej vyplynulo, že US hospodárstvo vykazuje postupné tempo rastu. Inflácia však zostáva naďalej slabá a vyhliadky na jej zrýchľovanie sú neisté. Ekonomické škody napáchané hurikánom Harvey ešte Fed nevyhodnotil. Nezamestnanosť v krajine je nízka, pribúdajú nové pracovné miesta a mnohé firmy majú problém nájsť vhodných zamestnancov, napriek tomu je ale rast miezd v krajine slabý.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices