mladi ludia, nezamestnanost
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ investuje do boja proti nezamestnanosti mladých ďalších 500 miliónov eur

Európsky parlament schválil navýšenie rozpočtu Iniciatívy na podporu zamestnanosti mladých (YEI) o 500 mil. eur. Do roku 2020 sa rozpočet YEI zvýši vďaka tlaku poslancov o 1,2 mld. eur.

Poslanci odsúhlasili navýšenie tohtoročného rozpočtu YEI o 500 miliónov eur pomerom hlasov 574 (za): 113 (proti): 2 (zdržalo sa hlasovania). Plénum zároveň v uznesení k návrhu opravného rozpočtu č.3/2017 vyzvalo Európsku komisiu a členské štáty, aby upravili príslušné operačné programy a zabezpečili tak plné a efektívne alokovanie dodatočných finančných prostriedkov do konca roka 2017.

Reakcia spravodajcu

„Počet mladých ľudí bez práce je napriek nedávnym pozitívnym správam o ekonomikách EÚ stále hanebne vysoký. Miera nezamestnanosti ľudí vo veku 16 až 25 rokov je v mnohých krajinách EÚ v porovnaní s ich priemernou nezamestnanosťou viac ako dvojnásobná. Viac ako tretina mladých v Španielsku, Taliansku a Grécku nie je v procese vzdelávania či odbornej prípravy a nie je ani zamestnaná,‟ uviedol spravodajca Jens Geier (S&D, DE).

„Týchto dodatočných 500 miliónov eur podporí nové pracovné miesta, stáže a ďalšie vzdelávanie pre tých, ktorí to potrebujú najviac. Stále to však ani zďaleka nestačí. Budeme ďalej tlačiť na Radu a Komisiu, aby konečne poskytli zdroje potrebné na vysporiadanie sa s krízou tohto rozsahu,‟ dodal.

Viac..  O. Rehn: K zníženiu úrokových sadzieb ECB by mohlo dôjsť v lete

Súvislosti

Poslanci v apríli schválili revíziu Viacročného finančného rámca EÚ, v rámci ktorej sa navýšil rozpočet na zamestnanosť, rast a riešenie migrácie o 6 miliárd eur. Súčasťou navýšenia je aj dodatočných 1,2 miliárd eur pre YEI na roky 2017-2020.

Iniciatíva na podporu zamestnanosti mladých bola spustená v roku 2013 s cieľom podporiť mladých ľudí vo veku do 25 rokov, ktorí nie sú zamestnaní a nie sú v procese vzdelávania alebo odbornej prípravy, pričom žijú v regiónoch, kde nezamestnanosť v roku 2012 prekročila 25%.

Podľa údajov Európskej komisie poskytla YEI od roku 2013 priamu podporu viac ako 1,4 miliónom mladých ľudí. Údaje o podpore v jednotlivých členských štátov do konca roka 2015, ako aj správa o prvých výsledkoch YEI, boli publikované v októbri 2016.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices