letecka preprava
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Monika Smolková: Emisie, ktoré vypúšťajú lietadlá, sa budú musieť znížiť

ŠTRASBURG / Európskym stromom dochádza dych. Nielenže starnú, ale ani tie vyrúbané sa nenahrádzajú novými. Európsky parlament preto chce, aby sa za stromy, ktoré sa odstránia, povinne vysádzali nové. Inak totiž nebudeme schopní dostatočne znižovať emisie skleníkových plynov.

Nedávne prieskumy ukázali, že až 75 % obyvateľov Európskej únie má obavy o životné prostredie. Podľa europoslancov sú obavy oprávnené. Sú to práve lesy, ktoré pohlcujú najviac oxidu uhličitého. Navrhujú preto novú legislatívu, ktorá má životnému prostrediu pomôcť.

 “Podstatnú časť emisií tvorí poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo, domácnosti, ale bohužiaľ aj závody a fabriky, ktoré vyrábajú a púšťajú skleníkové plyny do ovzdušia. Oblasť emisií sa netýka len áut, ale týka sa vôbec dopravy všeobecne, najmä leteckej dopravy,“ hovorí pre EuropskeNoviny.sk europoslankyňa Monika Smolková.

Europoslanci však nepožadujú len povinné vysádzanie. Problém majú aj lietadlá. Keďže sa v najbližších rokoch očakáva rapídny nárast leteckej dopravy, lietadlá, ktoré nebudú spĺňať emisné normy, budú čakať na letiskách ešte vyššie pokuty. 

Viac..  Vladimír Bilčík: Prechovávam úctu k právu na život, a rovnako k právu žien na slobodné rozhodnutie o svojom tele

Europoslanci tvrdia, že ak by sme v súčasnosti nezačali riešiť výrub stromov ani emisie z lietadiel, klimatickú dohodu z Paríža by sme nedokázali dodržať.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Európski poslanci schválili v stredu nové pravidlá, ktoré zaväzujú firmy zmierniť ich negatívny vplyv na …

Consent choices