peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Banky ponúkajú lacné úvery. Problémom je nárast cien nehnuteľností

BRATISLAVA / Banky v poslednom čase ponúkajú extrémne lacné úvery, vďaka čomu sa k novému bývaniu môžeme dostať ľahšie. Problém je „iba“ v tom, že kým úrokové sadzby rapídne klesli, ceny nehnuteľností výrazne narástli.

Jar a jeseň patria k obdobiam, kedy si ľudia často kupujú nehnuteľnosti.

„Minulý rok ceny nehnuteľností neuveriteľne narástli, lámali všetky pokrízové rekordy. Tento rok sa rast trochu spomalil, ale naďalej tie ceny rastú. To znamená, že je dobré predávať, nie kupovať,“ hovorí riaditeľka retailových produktov Melinda Burdanová z Poštovej banky. Ak rozmýšľate nad refinancovaní úverov a pôžičiek, okrem úrokových sadzieb je veľmi dôležité pozrieť sa na ďalšie parametre.

„Hovoríme o nákladoch, dôležité je pozrieť sa, aké budem mať náklady s predčasným splatením. Keď to ľudia robia mimo výročia fixácie, je tam poplatok za predčasné splatenie, takže je lepšia držať sa obdobia výročia fixácie,“ pokračuje Burdanová. Dodáva, že je tiež dôležité pozrieť sa na to, aké má človek náklady s poskytnutím nového úveru. „Máme tam náklady za poskytnutie úveru, poplatok za kataster, za znalecký posudok,“ vymenováva Burdanová. Dôležité je tiež si pozrieť to, či nová atraktívna úroková sadzba nemá nejaké podmienky.

„Očakávame, že čo sa týka eurozóny, tam tá rastúca inflácia bude tlačiť na rast úrokových sadzieb a finančné trhy sú nastavené tak, že očakávajú možnosť zvýšenia úrokových sadzieb od centrálnej banky od polovice roku 2018,“ vysvetľuje Burdanová. Rast sa dotkne najmä dlhších fixačných období.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Keďže sú nízke úroky je dobré si zvoliť čo najdlhšiu fixáciu. „Človek má potom stabilitu splátky. Vie, že sa mu nejaké obdobie nezmení a vie si nastaviť výdavky,“ rozpráva Burdanová.

Národná banka od januára sprísnila podmienky pre posudzovanie dlžníkov a robia sa aj takzvané stresové testy. „K úrokovej sadzbe, ktorá klientovi vychádza, sa pripočítajú dve percentá a analyzuje sa aj, či s týmto navýšením spĺňa podmienky a takisto žiadatelia musia mať finančný vankúš – minimálne 20-percentná rezerva po odpočítaní všetkých záväzkov,“ dodala riaditeška retailových produktov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices