mikolasik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Miroslav Mikolášik: Plynová kríza nám nehrozí, schválili sme nové pravidlá

Mnohé členské krajiny Európskej únie, vrátane Slovenska, stále nie sú schopné dostatočne odolať výpadkom plynu. Zistila to Európska komisia, ktorá nariadila takzvané záťažové testy. Európsky parlament preto odhlasoval nové pravidlá o distribúcii plynu, aby sme sa v budúcnosti vyhli tzv. plynovej kríze.

Približne 50% plynu, ktoré dovezieme do Európskej únie spotrebujeme na kúrenie, alebo ochladzovanie. Ide o tak obrovské množstvo, že si podľa europoslancov nemôžeme dovoliť dlhodobejšie výpadky. “V prípade, že vypadne dodávka plynu z Ruska, aby ostatné členské krajiny boli natoľko flexibilné, aby vedeli ostatným pomôcť zo svojich zásob,“ hovorí europoslankyňa Monika Smolková.

Dodávky zemného plynu tak po novom budú fungovať na princípe solidarity. Centrálny systém bude evidovať, koľko ktorá krajina potrebuje, má k dispozícii a koľko môže takpovediac posunúť ďalej. “V prípade blackoutu a v prípade krízových situáciách si jednotlivé krajiny prepracovaným spôsobom môžu navzájom plyn medzi sebou poslať. Sú to nové pravidlá, vďaka ktorým nám už nehrozí plynová kríza akú sme zažili v roku 2009,“ povedal pre EuropskeNoviny.sk europoslanec Miroslav Mikolášik.

Viac..  Robert Hajšel: Ďakujem, že som ako europoslanec mohol pre vás pracovať, ale kandidovať opätovne už nejdem

Stále totiž platí, že plyn pokrýva približne štvrtinu dopytu po energii v Európskej únii. A až 65% sa dováža. Hlavným dodávateľom je aj naďalej Rusko. Nová legislatíva má však otvoriť dvere ďalším. Spoločnosti zaoberajúce sa plynom budú tiež musieť oznamovať dlhodobé zmluvy. Aby sa dalo predvídať, koľko plynu sa do ktorej krajiny dodá.

O red

Odporúčame pozrieť

Smolkova

Monika Smolková: Príklady „dobrej praxe“ novej vlády

Denne sme svedkami amaterizmu a nekompetentnosti súčasnej vlády. Jej rozhodnutiami sú občania v čase korona …

Consent choices