kldr
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

KĽDR: Rada zosúladila svoje zoznamy sankcií s poslednou rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN

Rada doplnila 3 subjekty, Odbor pre propagandu a agitáciu, Ústrednú vojenskú komisiu Kórejskej strany pracujúcich a Odbor pre organizáciu a poradenstvo, a jednu osobu do zoznamov osôb a subjektov, na ktoré sa vzťahujú cestovné obmedzenia a zmrazenie aktív, ktorými sa transponuje časť nových sankcií uložených v rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN č. 2375 (2017).

Táto rezolúcia bola prijatá 11. septembra 2017 v reakcii na pokračujúce aktivity Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) v oblasti vývoja jadrových zbraní a balistických rakiet, ktoré predstavujú porušenie predchádzajúcich rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a ich zjavné ignorovanie.

Na základe tohto rozhodnutia predstavuje celkový počet osôb, na ktoré sa vzťahujú reštriktívne opatrenia voči KĽDR a ktoré sa uvádzajú na zozname OSN, 63 a celkový počet subjektov 53. EÚ okrem toho autonómne označila 41 osôb a 6 subjektov.

Rada bude pracovať na rýchlej transpozícii ďalších sankcií uvedených v rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN č. 2375. Tieto kroky sú v súlade s prístupom dohodnutým na neformálnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ v Tallinne 7. septembra, na ktorom sa zdôraznila aj potreba pracovať na vykonávaní všetkých rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN všetkými členskými štátmi OSN.

Viac..  M. Lexmann: Čínske kybernetické útoky proti poslancom a ministrom sú útokom na našu demokraciu

EÚ vykonáva všetky rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN prijaté v reakcii na jadrové programy a jadrové zbrane KĽDR, ako aj na iné zbrane hromadného ničenia a programy balistických rakiet tejto krajiny. EÚ okrem toho uložila autonómne reštriktívne opatrenia voči KĽDR, ktorými sa dopĺňa a posilňuje sankčný režim OSN.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices