Mogherini, Tillerson
Federica Mogherini a Rex Tillerson. PHOTO: © European Union.

Tvrdosť je najlepší prostriedok proti hrozbe vojny, uviedol Tillerson po zasadnutí Rady bezpečnosti

NEW YORK / Rada bezpečnosti OSN odsúdila posledný severokórejský raketový test ako krajne provokatívny a škandálny čin. Vyzvali tiež KĽDR k okamžitému ukončeniu akcií, ktoré ohrozujú nielen región, ale všetky členské štáty OSN. Rada na KĽDR nalieha, aby pristúpila k denuklearizácii.

„Tvrdosť je teraz náš najlepší prostriedok proti hrozbe vojny a konfrontácie. Cieľom je urýchliť politické riešenie,“ povedal francúzsky veľvyslanec François Delattre. Ruský zástupca v Rade bezpečnosti OSN prehlásil, že Moskva uplatní nové, prísnejšie sankcie proti KĽDR, ale súčasne žiadal, aby uznesenie zahŕňalo aj politické kroky USA a ďalších krajín.

Minister zahraničia USA Rex Tillerson už apeloval na Rusko a na Čínu, aby prijali proti KĽDR nové opatrenia a svojimi krokmi dokázali, že hazardné testy nebudú tolerovať. Uviedol tiež, že Čína pokrýva väčšinu severokórejskej potreby ropy a Rusko je podľa neho najväčším zamestnávateľom Severokórejcov na nútené práce. 

Pätnásťčlenná Rada bezpečnosti OSN hľadala za zatvorenými dverami odpoveď na konanie Pchongjangu po tom, ako odpálili ďalšiu balistickú raketu s doposiaľ najdlhším letom 3 700 kilometrov. Raketa prešla cez japonské územie a dopadla do Tichého oceánu.

Viac..  Peking kritizuje EK za vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín

Rada bezpečnosti naposledy sprísnila sankcie proti KĽDR v noci z pondelka na utorok. Tieto opatrenia mimo iné zakazujú export druhej najväčšej severokórejskej vývoznej položky – textil, obmedzujú tiež dovoz ropy a zakazujú vydávanie nových pracovných povolení pre občanov KĽDR.

Severná Kórea nemieni ustúpiť

„Našim konečným cieľom je dosiahnuť rovnováhu síl so Spojenými štátmi a donútiť amerických vodcov, aby sa už neopovažovali hovoriť o vojenskom riešení severokórejskej otázky,“ uviedol vodca Kim Čong-Un. KĽDR tiež uviedla, že napriek sankciám svoj jadrový program dokončia.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

more

Španielsko nepodporuje nasadenie misie EÚ na ochranu lodí v Červenom mori

Španielsko nesúhlasí s nasadením protipirátskej misie EÚ na účely ochrany námornej dopravy v Červenom mori …

Consent choices